Google Translate

sâmbătă, 15 mai 2010

Lista groazei: unde se opresc tăierile?

Guvernul a lungit lista de reduceri de cheltuieli şi de impozite noi
via Romania Libera


90% impozit pe pensiile speciale

Pensiile speciale vor fi taxate cu 90% pentru sumele care depăşesc nivelul stabilit pe baza contribuţiei, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru care Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea. Mai întâi, nivelul total al pensiei este micşorat cu 15%, apoi sunt deduse pensia calculată pe baza contribuţiei, impozitul pe venit şi contribuţia la asigurările de sănătate. Pe diferenţă, suportată acum de la bugetul de stat, se va aplica impozitul de 90%.

Scad salariile şi în companiile de stat

Premierul Emil Boc a cerut reducerea cu 25% a drepturilor salariale în comp­aniile de stat, inclusiv în Eximbank şi CEC, precum şi diminuarea suplimentară, cu 20% din total, a cheltuielilor cu bunuri şi servicii în ministere, agenţii şi companii subordonate.
„În conţinutul legii pe care o vom pregăti inclusiv la aceştia se va aplica reducerea de 25% a fondului de salarii aferent, în modalităţile pe care le vom decide în cadrul legii, pentru că nu putem să ne restrângem doar la bugetari, deoarece şi aceştia beneficiază de sprijinul statului şi sunt tot salariaţi ai statului într-o formă sau alta",
a spus Boc.

Reduceri la bunuri şi servicii

- Premierul a mai cerut ca totalul cheltuielilor cu bunuri şi servicii din ministere, agenţii guvernamentale şi companii subordonate să fie reduse cu încă 20%, suplimentar diminuării cu 15%decise anul trecut, exceptate fiind doar structurile de ordine publică şi siguranţă naţională.
„Asta înseamnă reducere de cheltuieli de transport, de benzină, de telefoane, de deplasări externe şi de alte bunuri de acest fel. Nu vizăm aici funcţionarea poliţiei şi Armatei, pentru că aici sunt servicii care nu pot avea o reducere de combustibil, dar în rest, la ministere, rog ca această reducere de 20% a cheltuieilor cu bunuri şi servicii să fie operabilă",
a spus Boc, precizând că diminuarea de cheltuieli va fi reglementată prin rectificarea bugetului.

Taxă mai mare pentru a doua proprietate

- Pe de altă parte, Guvernul va impozita suplimentar persoanele care deţin mai multe imobile în proprietate, cu un impozit în plus pentru a doua proprietate, iar cotele de impunere vor creşte pentru fiecare alt imobil.
„Prima proprietate se impozitează normal pentru toţi la fel, începând cu a doua proprietate se impozitează suplimentar faţă de ceea ce avem în momentul de faţă, pentru a putea să aducem un plus de venituri la bugetul de stat şi pentru a da un efort de solidaritate şi din partea acelora care au în România mai multe proprietăţi.

Şi ei să contribuie în România la acest efort de austeritate pe care îl facem în momentul de faţă prin impozitarea suplimentară începând cu a doua proprietate, continuând cu a treia, a patra sau câte alte proprietăţi, printr-o impozitare suplimentară a acestora",
a spus Boc.

Ce măsuri anunţă Guvernul

Tăieri de salarii

- 25% este nivelul cu care scad de la 1 iunie câştigul salarial brut, solda brută, indemnizaţia brută acordate personalului din autorităţi şi instituţii publice (cele definite în Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice). Veniturile nu pot scădea sub 600 lei, care e venitul minim brut naţional.

- 25% este reducerea drepturilor salariale în companiile de stat, cerută ieri de către premierul Emil Boc în şedinţa de guvern.

Tăieri de pensii

- 622,9 lei, faţă de 732,8 lei în prezent, va fi valoarea punctului de pensie care scade de la aceeaşi dată. Scăderea e de 15%.

- 90% din diferenţa dintre pensia primită în prezent şi cea calculată conform Legii sistemului public de pensii va fi taxată de stat (măsură aplicabilă aşa-numitelor pensii speciale).

- 300 lei devine tot de la 1 iunie pensia socială minimă garan­tată, faţă de 350 lei în prezent.

- cu 15% scad şi indemnizaţiile, sporurile sau ajutoarele acordate soţilor supravieţuitori, invalizilor de război, veteranilor, văduvelor de război, IOVR, persoanelor presecutate politic, revoluţionarilor, eroilor-martiri, artiştilor interpreţi sau executanţi.

Tăieri de ajutoare sociale

- cu 15% scade şi ajutorul de şomaj, cel acordat şomerilor care se încadrează în muncă anterior expirării perioadei pe care se acordă ajutorul, personalului restructurat din MApN, societăţi şi regii naţionale.

- cu 15% scad alocaţiile familiale, cele pentru nou-născuţi, cele de creştere a copilului, cea de plasament, prestaţiile pentru persoanele cu handicap, nevăzători, azilanţilor.

- dispar acordarea trusourilor pentru nou-născuţi, ajutoarele date tinerilor căsătoriţi.

- în 2010 nu se mai acordă bilete de odihnă.

Tăieri de cheltuieli

- cu 20% vor fi reduse chel­tuielile cu bunurile şi serviciile la nivelul administraţiei (ministere, autorităţi, companii şi regii subordonate), mai puţin cele din domeniul ordinii publice şi apărării naţionale.

Taxe şi impozite mărite

- la 14% ar trebui să crească contribuţia la Fondul de asigurări de sănătate, de la nivelul actual de 10,7%, a spus ieri directorul CNAS, Adina Geană.

- se vor majora impozitele plătite de către persoanele care deţin mai multe proprietăţi imobiliare (în prezent, nivelul este de 15% pentru a doua proprietate, 50% pentru a treia, 75% pentru a patra şi 100% pentru restul).

- cu 16% vor fi impozitate veniturile din drepturi de autor, activităţi bursiere şi din dobânzi produse de depozitele bancare.

Ramane cum am stabilit!
Pe 19 mai, ne intalnim cu totii!
Locatia: Piaţa Victoriei, din Capitală.
Ori ei, ori noi!

V.Burcu

Un comentariu:

  1. Zoe Petre:
    “Anticipatele sunt solutia.
    Mai rau ca acum nu se mai poate!”

    Alegerile anticipate sunt o solutie in conditiile in care este imposibil ca Romania sa mai aiba, vreodata, un Guvern mai incompetent decat cel deja in functie, sustine analistul politic Zoe Petre, pentru Inpolitics.

    “Asa Guvern nu a avut Romania de cand e Romanie. Parca este o gaina decapitata care se zbate de colo-colo. Sigur ca alegerile anticipate sunt o solutie deoarece, sincer, mai rau de atat chiar nu se poate.

    Cabinetul Boc este cel mai incompetent Guvern pe care l-am avut vreodata. Eu maine m-as duce sa votez doar sa scap. Stiti, am criticat cat am putut guvernarea PSD. Nu eram de acord cu optica dar, oamenii aia, chiar stiau ce fac.

    Acum, este un dezastru total. Pacat ca maniera de declansare a alegerilor anticipate este prea indelungata si complexa”, explica Zoe Petre. (R.Gheorghe)

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri