Google Translate

joi, 19 iunie 2014

Breaking News. Inculpatul BĂSESCU MIRCEA, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență, reținut pe o durată de 24 ore. UPDATE.



IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ.
 19 iunie 2014.
Nr. 858/VIII/3.


 
COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore (începând de la data de 19.06.2014, ora 19:05, până la data de 20.06.2014, ora 19:05) a inculpatului BĂSESCU MIRCEA, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului, precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Concret, în ordonanța de reținere se menționează următoarele:

La începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză.

Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro intermediarului, în același scop.

Intervalul în care denunțătorul i-a remis sume de bani intermediarului este cuprins între 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunțătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond).

Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru tatăl denunțătorului, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, persoana cu rol de intermediar și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denunțător.

Inculpatului Băsescu Mircea i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.

Inculpatul Băsescu Mircea va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul București.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
 
Sursa:
-------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE:
--------------------------

Cristian Tudor Popescu: Mircea Băsescu este un interlop, iar Traian Băsescu este un interlop politic.

Editorialistul Cristian Tudor Popescu a declarat, la Gândul LIVE, că este iandmisibil că preşedintele Traian Băsescu şi serviciile secrete şi de anchetă din România nu au ştiut nimic despre banii pe care Mircea Băsescu i-ar fi primit de la clanul Bercea Mondial.

“Un om care vreme de 10 ani a încercat prin toate mijloacele să îi convingă pe cetăţenii săi că el ştie tot în ţara asta, 24 de ore din 24, timp în care a folosit diverse informaţii în avans cunoscute pe căi sau mai puţin oficiale pentru pentru a-şi denigra, şantaja adversarii politici, de la pupitrul Cotroceniului, un om care s-a pretins a fi un securist aproape ştiutor se ciocneşte acum cu propria imagine. El încercă să ne convingă contrariul: şi anume că nu a ştiut cu ce se ocupă fratele domniei sale în raport cu clanul Bercea Mondial, având tupeul şi neimţirea formidabilă pe care le cunoaştem să spună că i-a prezentat o variantă fratele lui şi că ar vrea să creadă în ea... În atâtea şi atâtea cazuri, domnul Băsescu a lansat atâtea acuzaţii televizate la adresa adversarilor fără a aduce dovezi”,
a declarat Cristian Tudor Popescu.

Potrivit acestuia,
„aşa ceva este de neimaginat. Serviciile din ţara asta, organele, ministerul de Interne, tot ce mişcă în materie de investigaţie, anchetă şi siguranţă naţională nu ştiau că se vehiculează astfel de sume de bani între fratele şefului statului şi un clan mafiot”.


În continuare, Cristian Tudor Popescu a susţinut că reţinerea lui Mircea Băsescu se datorează faptului că acesta nu a căzut la pace cu membrii clanului Bercea.
„Supăraţi, ăia au venit cu înregistrările la Parchet... Nu au fost interceptări, nu au fost ofiţeri acoperiţi  implicaţi”,
a afirmat editorialistul, precizând că „toată afacerea nu ar fi ieşit la suprafaţă dacă s-ar fi căzut la pace între cele două părţi”. Potrivit acestuia, "Mircea Băsescu este un împărat al cretinilor”.

El a catalogat drept o nouă scenetă tremurul din glasul preşedintelui în timpul  declaraţiilor făcute după apariţia înregistrărilor din care reiese că Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro pentru a face trafic de influenţă în cazul lui Bercea Mondial. „Asta cu plânsul este nodul în gât pe care el şi-l bagă profesionist este indentic cu cel din cazul ’Să îţi fie ruşine, Dinu Patriciu’, ’Dragă Stolo’ ... El, ca toţi marii farsorii, are capacitatea de a se monta singur”.

Amintind de faptul că în urmă cu cinci ani, fratele preşedintelui l-a făcut „găozar” pe un jurnalist gândul, Cristian Tudor Popescu a afirmat că Mircea Băsescu este un interlop, în timp ce şeful statului este un interlop politic.
„Să ne înţelegem, domnul Mircea Băsescu nu este un nevinovat abia intrat în viaţă care este prizonierul unui clan interlop. Domnul Mircea Băsescu este el însuşi un interlop, nu e de mirare că s-a înhăitat cu ei. E din aceeaşi specie cu ei, iar domnul Băsescu este tot un interlop, dar mult mai inteligent, este un interlop politic”.

Sursa:
http://www.gandul.info/stiri/cristian-tudor-popescu-mircea-basescu-este-un-interlop-iar-traian-basescu-este-un-interlop-politic-12796756
--------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

20 de comentarii:

  1. Mircea Băsescu, REŢINUT în dosarul traficului de influenţă. Fratele preşedintelui a ajuns în arestul Poliţiei Capitalei.
    http://www.mediafax.ro/social/mircea-basescu-retinut-in-dosarul-traficului-de-influenta-fratele-presedintelui-a-ajuns-in-arestul-politiei-capitalei-12795833

    RăspundețiȘtergere
  2. SCANDALUL Mircea Băsescu - Bercea Mondial: Principalele evenimente şi declaraţii.
    http://www.mediafax.ro/politic/scandalul-mircea-basescu-bercea-mondial-principalele-evenimente-si-declaratii-12794784

    RăspundețiȘtergere
  3. Băsescu, cu lacrimi în ochi:
    Între consolidarea justiţiei şi reflexul de a-mi apăra fratele aleg prima opţiune.
    http://www.mediafax.ro/social/basescu-cu-lacrimi-in-ochi-intre-consolidarea-justitiei-si-reflexul-de-a-mi-apara-fratele-aleg-prima-optiune-12791973

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum, kioru, kovaşi, Mircea şi ăi"lalţi tîlhari, n-au fost puşcaţi pînă acu"?

    RăspundețiȘtergere
  5. Marian Căpăţână, reţinut în dosarul de trafic de influenţă al lui Mircea Băsescu.
    http://www.mediafax.ro/social/marian-capatana-retinut-in-dosarul-de-trafic-de-influenta-al-lui-mircea-basescu-12797073

    RăspundețiȘtergere
  6. Presa străină relatează despre reţinerea lui Mircea Băsescu.
    http://www.mediafax.ro/cultura-media/presa-straina-relateaza-despre-retinerea-lui-mircea-basescu-12796521

    RăspundețiȘtergere
  7. ÎNREGISTRĂRI MIRCEA BĂSESCU.
    Tapalagă, Turcescu și Sorina Matei, reacții dure .
    ----------------------------------------------------------------
    Jurnaliștii Dan Tapalagă, Robert Turcescu și Sorina Matei au reacționat categoric după ce Antena 3 a difuzat înregistrări cu Mircea Băsescu în care vorbea cu Florin Anghel, fiul lui Sandu Anghel.

    Dan Tapalagă: ”Se prefigurează un final de mandat dezastruos pentru șeful statului"
    ----------------------------------------------------------------------
    ÎNREGISTRĂRI MIRCEA BĂSESCU. „Numai zece la suta sa fie adevarat din imaginile prezentate in aceasta seara si Mircea Basescu, fratele presedintelui, ar trebui pus rapid sub acuzare pentru trafic de influenta. DNA-ul sa-si faca si in acest caz datoria pana la capat, fara dubla masura sau alte precautii inutile. Nu are nici cea mai mica importanta despre cine discutam aici. Imaginile sunt destul de clare: Mircea Basescu vorbeste explicit despre interventii in justitie in favoarea unor infractori, promite solutii favorabile, descrie foarte plastic cum a ajuns la el un maldar de bani. Nu poate fi tratat diferit de altii care au facut la fel. Ma indoiesc ca traficul de influenta a avut efect asa cum se lauda. Omul pentru care fratele presedintelui spune ca a luat 250.000 de euro a ramas in puscarie. Dar infractiunea de trafic s-a comis, daca lucrurile stau asa cum rezulta destul de clar din inregistrari. Dialogurile sunt fara echivoc. Despre implicatiile acestui caz asupra lui Traian Basescu, ceva mai incolo. Ne trebuie detalii suplimentare, pozitii oficiale, sa vedem cum se misca institutiile. In orice caz, se prefigureaza, din pacate, un final de mandat dezastruos pentru seful statului".

    Robert Turcescu, realizator B1 TV: „Președintele trebuie să comunice și să explice".
    -----------------------------------------------
    ÎNREGISTRĂRI MIRCEA BĂSESCU. „Game over... (...) Doar o defilare cu Mircea Basescu pe la DNA in urmatoarele zile mai poate atenua efectul devastator de imagine si de credibilitate produs Presedintelui dupa difuzarea filmelor de la Antena 3.In fapt, Bercea e la mititica, fiu-sau se vede clar ca e instruit sa smulga de la Mircea Basescu afirmatii compromitatoare despre Seful Statului, poate e vorba doar de o escrocherie clasica intre doi interlopi, dar...

    Aici intervine un mare DAR: prea putini se vor gindi sa stea strimb si sa judece drept, prea putini vor fi si cei dispusi sa-si ia macar timp de gindire. Diseara e un nou talk-show, gloata trebuie hranita. E flaminda sa-si dea cu presupusul, e lihnita sa traga concluzii, abia asteapta sa acuze. Ciuvica saliveaza, Gadea icneste sentinte, Abraham pozeaza unsuros in avocatul increzator si profesionist. Gata, masa e pusa, luati o portie serioasa de manipulare si rigiiti voiosi la finalul festinului care v-a hranit pofta de razbunare!

    E an electoral, Traian Basescu stie ce inseamna loviturile de acest gen. In 2009 am vazut de la doar citiva metri distanta cum explodeaza o bomba de tonajul asta, faza Geoana-Vantu din finala prezidentiala.

    Presedintele trebuie sa comunice si sa explice. Trebuie sa-si formuleze foarte clar punctul de vedere. Sa nege cu argumente, sa fie convingator si prompt. Altfel e degeaba.

    Sint convins ca o va face. Ca va avea un punct de vedere. Ceea ce nimeni nu stie acum este daca Presedintele mai are sau nu mai are un frate".

    -continuare-

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sorina Matei, realizator B1 TV: „Poți să te aperi de propriul frate?"
      -----------------------------------------
      ÎNREGISTRĂRI MIRCEA BĂSESCU. „Nu știu câți realizează, dar ce s-a întâmplat în seara asta este absolut devastator. Din multe puncte de vedere (...) 9 Septembrie 2006. Imi aduc aminte perfect. Eram la Școala de Vară a TSD și președintele a spus asta. Câtă dreptate avea. "Nu pune mana pe bani! Doar de la mama, tata, sora! Nu puneti mana pe bani daca vine cineva si spune: Uite, iti dau un milion pentru campanie, trimite-l la trezorier! In acest mod, la talk-show nu va putea nimeni sa te sune sa spuna: Uite, ti-am dat bani in campanie, cum ramane cu aranjamentul despre manaria aia?" Dar până la urmă cum poți să te aperi de propriul frate?"

      - See more at: http://www.dcnews.ro/inregistrari-mircea-basescu-reac-ii-categorice-ale-lui-tapalaga-turcescu-i-sorina-matei_446347.html#sthash.Cj32P7Ws.dpuf

      Ștergere
  8. Hotnews.ro.
    Kovesi - Analizez posibilitatea de a acţiona în instanţă
    pe cei care fac afirmaţii mincinoase, de o gravitate extremă .
    -----------------------------------------------
    Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat vineri, pentru Agerpres, ca a sesizat CSM si CNA cu privire la afirmatiile mincinoase, de o gravitate extrema, care au fost formulate doar cu scopul de a decredibiliza persoana sa si a DNA, si ca analizeaza posibilitatea de a actiona in instanta pe cei care le fac cu scopul exclusiv de a stirbi autoritatea personala si profesionala a procurorilor.

    "In cursul zilei de astazi (n.r. vineri) am decis sa sesizez Consiliul Superior al Magistraturii si Consiliul National al Audiovizualului cu privire la afirmatiile mincinoase, de o gravitate extrema, care au fost formulate in cursul zilei de ieri doar cu scopul de a decredibiliza persoana mea si a institutiei, precum si a intregului colectiv din cadru DNA", a afirmat Kovesi.

    Seful DNA a subliniat ca va raspunde prin caile legale la astfel de actiuni defaimatoare.

    "Cu toate ca atunci cand se fac afirmatii mincinoase nu putem sa dam un raspuns imediat, noi uzam de caile legale si raspundem prin caile legale la astfel de actiuni defaimatoare. Voi analiza posibilitatea de a actiona in instanta pe cei care fac afirmatii mincinoase doar cu scopul exclusiv de a stirbi autoritatea personala si profesionala a procurorilor din cadrul DNA, dar si a mea in calitate de procuror sef al acestei directii. Dincolo de aceste tentative de a intimida activitatea procurorilor si de a denigra activitatea procurorilor, noi o sa ne continuam activ in acelasi ritm cu responsabilitate, independenta si cu respectarea legii", a mai spus Kovesi.

    Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, le-a spus joi jurnalistilor, prin geamul dubei care l-a adus la DNA de la penitenciar, ca ar fi dat 2 milioane de euro pentru a fi scapat de inchisoare si ca in acest caz ar fi implicat presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, si procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

    "Mi-a promis Livia Stanciu. Avem date despre Livia Stanciu", a afirmat el.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17518992-kovesi-analizez-posibilitatea-actiona-instanta-cei-care-fac-afirmatii-mincinoase-gravitate-extrema.htm

    RăspundețiȘtergere
  9. Cateva observatii si explicatii despre cazul Mircea Basescu - Bercea Mondial.
    de Dan Tapalaga.
    =============================
    Lupta anticoruptie a atins o culme greu de imaginat chiar si intr-o tara unde inchisorile s-au umplut cu mari politicieni, moguli si fosti intangibili. Sistemul de justitie se indreapta azi impotriva fratelui celui care a determinat eliberarea procurorilor si judecatorilor de sub control politic. Anchetarea lui Mircea Basescu, acuzat de trafic de influenta, l-a pus pe Traian Basescu in fata unei optiuni dificile: sa-si apere fratele sau justitia? A ales varianta corecta. Prin contrast, toti adversarii sai in frunte cu premierul Ponta au preferat fratia politica si atacul la justitie ori de cate ori s-au aflat in situatia de a alege.

    Ponta il someaza pe Basescu sa demisioneze. E deja prea mult. Ce-ar fi trebuit sa faca premierul dupa ce si-a aparat maestrul, pe Adrian Nastase, pana in panzele albe, chiar si dupa condamnarea definitiva? Dar dupa martea neagra, dupa cazul Duicu, baronul de Mehedinti care comitea traficul de influenta din biroul premierului, dupa fratiile cu toti borfasii, penalii si baronii corupti ai Romaniei? Ce-i mai ramane lui Victor Ponta de facut dupa toate astea?

    Traian Basescu nu are motive sa demisioneze, sa raspunda pentru golaniile fratelui cata vreme nu exista nici cel mai mic indiciu al implicarii sale in acest caz iar ancheta nu dovedeste ca a intervenit in vreun fel in favoarea lui Bercea Mondial.

    Acest presedinte cu mari merite in schimbarea la fata a unui stat anchilozat isi incheie mandatul de zece ani rapus de apropiati: de protejata, de fiica si acum de frate. In fine, de el insusi. Marii sai adversari n-au reusit, de-a lungul timpului, sa-l loveasca asa cum au facut-o cei din intimitatea sa. Cele mai crunte lovituri le-a primit de la ei cu ajutorul sau.

    Presedintele Basescu traieste azi ceva intre tragedie antica si harmalaie balcanica. A te dezice public de faptele propriului frate e o drama personala oricat de justificat pare gestul. Din punct de vedere uman, presedintelui Basescu i se intampla o drama. Plateste pentru prostiile altuia. Nu merita sa termine asa. In constiinta publicului, vor pluti mereu de acum incolo suspiciuni si semne de intrebare. Politicianul primeste insa ce merita. Traian Basescu a creat cu mana lui toate premisele care l-au adus azi intr-o situatia neplacuta de a sfarsi prost pe mana altora.

    Detaliile cazului Mircea Basescu - Bercea Mondial starnesc sentimente contradictorii. Sa te ingrozesti de cinismul personajelor gata sa scoata din inchisoare un ins acuzat de tentativa de crima sau sa razi de prostia protagonistilor? Sa te revolti ca lumea interlopa si-a intins tentaculele pana in familia presedintelui, ca aproape nimic n-a ramas nemurdarit de coruptie si acuzatii sordide de santaj sau sa te bucuri ca institutiile functioneaza, ca exista speranta insanatosirii? Sa te rusinezi de imaginea dezastruoasa proiectata in afara tarii sau sa te umfli in pene ca in Romania nimeni nu scapa, ca e fost premier sau fratele presedintelui?
    - va continua-

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Apoi, ar merita clarificat de ce fratele presedintelui este acuzat de trafic de influenta si nu de inselatorie? De ce l-au retinut, totusi, procurorii chiar daca actiunea de trafic nu a avut finalitatea urmarita? Bercea Mondial, finul fratelui presedintelui, a primit condamnarea meritata.
      •In vechiul Cod Penal, sub imperiul caruia s-a savarsit fapta, traficul de influenta este definit in felul urmator: "Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar pentru a-l determina să facă ori să nu facă un act ce intră în atribuţiile sale de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani"
      Prin urmare, este suficient ca Mircea Basescu a lasat sa se creada ca are influenta asupra justitiei pentru a fi pus sub acuzare. Or, acest lucru rezulta fara echivoc din inregistrarile prezentate miercuri seara de Antena 3. Aici nu prea exista dubii. In plus, rezulta ca a si a primit bani.

      Asa cum rezulta din filmulete, Mircea Basescu a insinuat mereu ca poate influenta o decizie favorabila in cazul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, judecat la acea vreme sub acuzatia de tentativa de omor. Nu a precizat ca se refera la rezolvari pe cale legala a dosarului. O singura data a pomenit ceva despre un avocat, spre disperarea membrilor familiei Anghel. In rest, a uzat inclusiv de numele presedintelui Traian Basescu afirmand ca fratele sau "stie" despre caz, pentru a lasa sa se inteleaga ca dosarul poate fi rezolvat in afara procedurilor legale.

      Dialogurile cu rudele lui Bercea Mondial care-i cereau sa intervina la seful statului si afirmatia facuta in clar ca la el au ajuns 250.000 de dolari (mormanul de bani) intaresc suspiciunile de trafic de influenta.

      Continutul inregistrarilor justifica retinerea lui Mircea Basescu dar ramane de vazut daca in ochii judecatorilor sunt considerate probe suficiente pentru a justifica arestarea lui. Chiar daca suspectii din acest dosar refuza sa faca declaratii, exista totusi suficiente declaratii publice sau depozitii facute in dosarul de santaj care pot sustine, la o adica, acuzatia de trafic de influenta.

      De neinteles de ce, in ciuda evidentelor, Mircea Basescu nu alege varianta incheierii unui acord de vinovatie cu procurorii. L-ar scuti de un proces lung si inutil plus ca i s-ar reduce o eventuala sentinta de condamnare.

      Pe scurt, nu are nici cea mai mica importanta ca traficul nu s-a finalizat in sensul urmarit ( Bercea Mondial a intrat la inchisoare in dosarul de tentativa de omor) si ca Traian Basescu, foarte probabil, n-a intervenit nicaieri. In cazul Mircea Basescu, infractiunea s-a consumat. Nu vorbim doar de o simpla inselaciune deoarece fratele presedintelui a lasat sa se inteleaga ca poate influenta o decizie in justitie. Exista o baza factuala pentru a crede asa ceva? Evident ca da. Pentru o familie cu educatie precara, fratele presedintelui reprezinta insasi garantia capacitatii de a influenta justitia, chiar daca in realitate lucrurile nu stau deloc asa.

      Un alt aspect a provocat ample dezbateri publice. Stia presedintele Traian Basescu si, mai ales, cat stia? Daca stia, de ce n-a facut nimic sa-l opreasca pe fratele sau? Aici n-ar fi prea multe de spus, daca esti de buna credinta. Seful statului a admis ca stia de anul trecut varianta fratelui sau. Probabil chiar mai multe, dar ce putea face? Sa-si denunte fratele la DNA ca elevii sovietici care-si turnau parintii? Sa-l lege pe Mircea Basescu de un stalp, sa-l inchida in casa? Eventual, putea sa-l ia la Cotroceni si sa-l supravegheze zi si noapte cu serviciile secrete, asa cum procedase Lyndon Johnson cu fratele sau, care avea probleme cu alcoolul. In afara de a-i recomanda fratelui sau sa mearga pe mana justitiei nu vad ce putea face seful statului.
      - va continua-

      Ștergere
    2. In fine, o alta latura scandaloasa a cazului este si modul in care Antena 3 incearca sa se foloseasca de acest caz de coruptie la nivel inalt pentru a distruge credibilitatea institutiilor statului, in special DNA. N-ar fi de mirare ca Antena 3 incearca sa-l traga pe seful statului intr-o afacere de coruptie in care principalul suspect este fratele sau. Altceva atrage atentia aici: strategia grosolana de a exploata exclusiv mediatic acest caz pentru a demonstra ca justitia este controlata de presedintele Basescu si ca DNA nu functioneaza corect.

      Cateva precizari: avocatul Pavel Abraham a depus vinerea trecuta inregistrarile cu Mircea Basescu si copiii lui Bercea Mondial la DNA Constanta drept proba in dosarul de santaj in favoarea unuia dintre inculpati. A facut plangere penala impotriva lui Mircea Basescu abia luni, acuzandu-l de trafic de influenta dar, atentie, le-a interzis clientilor sai sa depuna marturie in dosar.

      De miercuri seara incoace, cand au fost difuzate inregistrarile, Antena 3 a acuzat constant DNA ca refuza sa-l ancheteze pe fratele presedintelui. Chiar si azi, Antena 3 sustine ca DNA n-ar fi facut nimic daca inregistrarile nu apareau public. Fals. Audierile au inceput imediat dupa depunerea plangerilor penale si inainte de expandarea inregistrarilor in public, numai ca nimeni n-a dorit sa depuna marturie si sa faca declaratii in dosar. Asta inseamna pur si simplu obstructionarea justitiei, fapta penala pe noul cod.

      La un pas de sentinta in dosarul ICA, Dan Voiculescu si Antena 3 joaca asadar cu disperare cartea decredibilizarii justitiei, atacand mai departe DNA si Inalta Curte, dar nu par sa realizeze ca efectele cazului Mircea Basescu - Bercea Mondial vor fi exact pe dos. Intreg sistemul va reactiona, foarte proabil, impotriva acesti ultime agresiuni.

      Apoi, retinerea lui Mircea Basescu si, foarte probabil, arestarea sa preventiva, consolideaza increderea publicului in functionarea sistemului. Cine mai crede azi ca justitia e la degetul mic a lui Traian Basescu? Apoi, modul in care Antena 3 eroizeaza niste santajisti este o alta eroare de strategie.

      Chiar si in mintea unui spalat pe creier, cum se explica faptul ca Traian Basescu controleaza DNA-ul in lupta cu PSD dar nu poate opri anchetarea propriului frate? Daca Mircea Basescu va fi arestat preventiv iar Dan Voiculescu va primi o sentinta de condamnare, ce va mai avea de spus Antena 3? In afara de aberatii de tipul Basescu a ordonat justitiei sa-i aresteze fratele pentru a scapa el, cum va mai sustine teza controlului politic total asupra justitiei?

      Ca observatie de final: nici o televiziune nu mai denunta circul mediatic, telejustitia, bla bla bla. Nu ca se justifica sa invoci asa ceva, toate marile cazuri penale starnesc in mod firesc interesul presei, dar pentru consecventa era bine sa urle si acum aia care au facut-o mereu.

      Sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-17518965-cateva-observatii-explicatii-despre-cazul-mircea-basescu-bercea-mondial.htm

      Ștergere
  10. SCANDALUL BERCEA MONDIAL. DNA a făcut traseul şpăgii: cei 250.000 de euro pentru Mircea Băsescu au fost verificaţi cu aparatul de numărat bani. Autor: Ionel Stoica |
    ===================
    Mircea Băsescu a fost adus, vineri, la Tribunalul Bucureşti, pentru judecarea cererii procurorilor DNA de arestare preventivă, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare.

    Procurorii DNA au refăcut traseul şpăgii date de Anghel Florin lui Mircea Băsescu pri intermediul lui Marian Căpăţână. Potrivit referatului DNA, suma de 250.000 de euro a fost remisă de Florin Anghel lui Marian Căpățînă Marian într-un apartament din Municipiul Constanța. Bancnotele au fost verificate și numărate cu ajutorul unui aparat pus la dispoziție de o persoană cunoscută de către inculpatul Căpățînă Marian Adrian.

    Din probele administrate până în prezent rezultă următoarea situație de fapt:
    •Prin încheierea pronunțată în dosarul nr. 1246/104/2011, Tribunalul Olt, Secția Penală, a dispus arestarea preventivă a persoanei numite Anghel Sandu (inculpat în cauza respectivă), zis (Bercea Mondial), pentru o perioadă de 29 zile, de la 20.02.2011, până la data de 20.03.2011, sub aspectul săvârșirii unei tentative la infracțiunea de omor calificat, faptă prevăzută și pedepsită de art. 20 din Codul penal din 1968 raportat la art. 174 – 175 alin. 1, lit. c şi i și alin. 2 din Codul penal din 1968.

    •Anghel Sandu este tatăl denunțătorului Anghel Florin. În dosarul în care s-a dispus arestarea preventivă față de Anghel Sandu, a fost cercetat și Aanghel Florin. La o perioadă scurtă de timp după arestarea preventivă a lui Anghel Sandu (o lună sau două) inculpatul Căpățînă Marian Adrian l-a contactat pe Anghel Florin pentru a stabili o întâlnire în Municipiul Slatina, în parcarea magazinului (…). La întâlnire au participat Anghel Florin și Anghel Fnica, mama sa, care au discutat cu inculpatul Căpățînă Marian Adrian despre modalitatea în care Anghel Sandu poate fi pus în libertate.

    •Inculpatul Căpățînă Marian Adrian le-a propus să meargă împreună la inculpatul Băsescu Mircea, la Constanța, căruia să-i ceară să intervină pentru obținerea unei situații juridice favorabile în cazul lui Anghel Sandu.

    •Ulterior acestei discuții, Anghel Florin și inculpatul Căpățînă Marian Adrian s-au deplasat la Constanța, la biroul inculpatului Băsescu Mircea. Cu această ocazie, cei trei au stabilit că Anghel Florin trebuia să le dea celor doi inculpați suma de 600.000 de euro pentru ca inculpatul Băsescu Mircea să-și folosească influența asupra magistraților învestiți cu soluționarea dosarului sau a diferitelor cereri formulate în cursul arestării preventive de către Anghel Sandu sau, după caz, de către Ministerul Public.
    -va urma-

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. • Inculpatul Băsescu Mircea a promis că va interveni pe lângă magistrați pentru a-l pune în libertate pe Anghel Sandu iar, în cazul în care nu va reuși, va interveni pe lângă aceeași magistrați, pentru ca Anghel Sandu să primească o pedeapsă cu închisoarea egală cu durata arestării preventive. Faptul că a existat o promisiune în acest sens din partea inculpatului Băsescu Mircea rezultă din înregistrarea audio-video realizată de Anghel Sandu la data de 23.02.2012, în care inculpatul Băsescu Mircea poartă următoarea discuție cu Anghel Florin. (discuţii înregistrate ambiental, probe DNA- nu au fost făcute publice)

      •Pentru că membrii familiei Anghel nu dețineau la acel moment suma de 600.000 de euro, s-a stabilit ca Anghel Florin, prin Căpățână Marian, să remită inițial suma de 250.000 de euro. Anghel Florin a revenit în câteva zile la Constanța având asupra sa suma de 250.000 de euro pe care i-a remis-o lui Căpățînă Marian într-un apartament din Municipiul Constanța, după ce bancnotele au fost verificate și numărate cu ajutorul unui aparat pus la dispoziție de o persoană cunoscută de către inculpatul Căpățînă Marian Adrian.

      •Ulterior, Căpățînă Marian s-a deplasat la biroul lui Mircea Băsescu pentru a-i remite suma de 250.000 de euro, asigurându-l pe Anghel Florin că inculpatul Băsescu Mircea a primit această sumă.

      •Întrucât cererile de eliberare formulate de Anghel Florin au fost admise de Tribunalul Olt, iar recursurile formulate de Ministerul Public au fost admise de fiecare dată la Curtea de Apel Craiova, iar, ca urmare, Anghel Sandu a fost menținut în arest preventiv, Anghel Florin s-a deplasat la Constanța să le ceară socoteală celor doi inculpați. Conform declarațiilor martorilor Anghel Florin și Anghel Fănica cu ocazia acestei deplasări, s-a stabilit ca Anghel Florin să remită și restul sumei de bani, respectiv 350.000 de euro, întrucât era necesară pentru a convinge magistrații de la Curtea de Apel Craiova să admită o cerere prin care Anghel Sandu urmărea să fie pus în libertate.

      •Anghel Florin s-a deplasat din nou în Municipiul Constanța, unde a remis și a doua tranșă de bani, în cuantum de 350.000 de euro în același scop, în sensul că inculpatul Băsescu Mircea să intervină pe lângă magistrați pentru a-i ușura situația juridică a lui Anghel Sandu.

      •Prin sentința penală nr. 29 din 22 februarie 2012, pronunțată în dosarul nr. 1927/104/2011, Tribunalul Olt i-a condamnat pe Anghel Sandu la 7 ani şi 6 luni închisoare, pe Anghel Florin la 7 ani şi 6 luni închisoare și pe Anghel Fănica, la 3 luni închisoare cu suspendare. La data de 23.02.2012, Anghel Florin., dezamăgit de soluția instanței de fond, s-a deplasat în Municipiul Constanța unde s-a întâlnit cu inculpatul Băsescu Mircea în biroul acestuia pentru a-i cere explicații cu privire la ce s-a întâmplat, să afle dacă a intervenit pe lângă magistrați și dacă mai are posibilitatea ca în viitor să obțină eliberarea lui Anghel Sandu

      •Din discuția înregistrată de Anghel Florin., utilizată în acest dosar în temeiul art. 139 alin. 3 din Codul de procedură penală, rezultă că suma remisă de Anghel Florin în două tranșe a fost de 600.000 de euro, că inculpatul Băsescu Mircea a primit o parte din aceasta, prin intermediul lui Căpățînă Marian Adrian, și anume suma de 250.000 de euro, că inculpatul Căpățînă Marian Adrian a oprit suma de 350.000 de euro pentru sine, că inculpatul Băsescu Mircea a lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților și a promis că va influența cursul procesului în sensul obținerii unei soluții favorabile pentru A.S., că inculpatul Băsescu Mircea își arată disponibilitatea de a încerca și în viitor să influențeze alți magistrați întrucât soluția pronunțată cu o zi înainte a provocat nemulțumirea familiei Anghel.
      -va urma-

      Ștergere
    2. • Astfel, inculpatul Băsescu Mircea recunoaște că a primit o parte din bani, respectiv suma de 250.000 de euro după cum rezultă din următorul fragment din discuție. (discuţii înregistrate ambiental, probe DNA- nu au fost făcute publice). De asemenea, scopul pentru care suma de 250.000 de euro a fost primită de inculpatul Băsescu Mircea, precum și faptul că acesta a încercat să determine magistrații să îndeplinească un act contrar îndatoririlor lor de serviciu în sensul solicitat de familia Anghel, reiese din următorul fragment al discuției. (discuţii înregistrate ambiental, probe DNA- nu au fost făcute publice)

      •Discuția înregistrată de Anghel Florin, utilizată în acest dosar în temeiul art. 139 alin. 3 din Codul de procedură penală, purtată între inculpatul Căpățînă Marian Adrian, Anghel Florin și Anghel Fănica, confirmă scopul urmărit de Băsescu Mircea, și anume obținerea unei condamnări blânde pentru Anghel Sandu. Fragmentul următor este relevant în acest sens, în contextul în care inculpatul Căpățînă Marian Adrian povestește o discuție avută la o întâlnire anterioară cu inculpatul Băsescu Mircea: (discuţii înregistrate ambiental, probe DNA- nu au fost făcute publice)

      •Faptul că intermediarul lui Mircea Băsescu pentru primirea banilor a fost inculpatul Căpățînă Marian Adrian rezultă din aceeași discuție, în cursul căreia Anghel Florin și Anghel Fănica. solicită detalii cu privire la destinația sumei de 600.000 de euro, după cum rezultă din fragmentul de mai jos: (discuţii înregistrate ambiental, probe DNA- nu au fost făcute publice)

      •Audiat în prezenta cauză în calitate de suspect, Căpățîmă Marian Adrian a declarat că a primit suma de 600.000 de euro de la Anghel Florin, în două tranșe, însă această sumă i-a fost remisă cu titlu de împrumut, fără a fi nevoit să plătească dobândă, să garanteze în vreun fel împrumutul sau să stabilească un termen de restituire a sumei împrumutate, practic în condiții dezavantajoase și riscante pentru împrumutător. Toate acestea în condițiile în care, conform propriei declarații, Căpățînă Marian Adrian era numai un consătean al familiei Anghel, fără să aibă vreo relație apropiată cu vreunul din membrii acestei familii, despre care știa că se ocupă cu cămătăria.

      •Deși inculpatul Căpățînă Marian Adrian afirmă în declarația sa că a primit suma de 600.000 de euro cu titlul de împrumut, din înregistrările atașate la dosar, nu rezultă că acesta a invocat vreodată pretinsa înțelegere referitoare la împrumutarea sumei menționate în momentele în care i s-a solicitat restituirea sumei. Dimpotrivă, inculpatul Căpățînă Marian Adrian recunoaște că a primit suma de 600.000 de euro pentru a fi utilizați de către o persoană care ar lăsa să se creadă că are influență asupra magistraților învestiți cu soluționarea cauzei în care era judecat Anghel Sandu sau a celor chemați să soluționeze diferite cereri în legătură cu arestarea preventivă.

      Acuzaţiile DNA
      ------------------------------------
      Mircea Băsescu a fost reţinut pentru trafic de influenţă, iar Marian Adrian Căpăţână pentru complicitate la această infracţiune.

      Fratele preşedintelui este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot.

      Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

      http://www.evz.ro/scandalul-bercea-mondial-dna-a-facut-traseul-spagii-cei-250000-de-euro-pentru-mircea-basescu-au-fost-verificati-cu-aparatul-de-numarat-bani.html

      Ștergere
  11. Nea Bazileus, pentru ultima oară -înainte de-a-mi retrage ambasada, te rog io, deschide porţile blogului pentru tăţ muritorii de rînd. Nu uita că am votat cum să postm pe MH, iar votul a fost corect şi nu de ăl numărat " a la Anastase". Te-ai ascuns în spatele unor "buni tovarăş şî pretini" băgînd înainte lozinca cu: "Revin asupra deciziei, la cererea unor buni si vechi prieteni! Cine poate face comentarii..."
    Oare asta înseamnă democraţie, ori ne giucăm de-a Alba-Neagra? Păcat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cum ai postat ca anonim... trebuia sa vezi ca BLOGUL... este deschis tuturor!

      Ștergere
  12. Asta de la 18:05 ii cu caputul!

    RăspundețiȘtergere
  13. 18,55...la irecuperabili e full...insa mai este un padoc liber.Accepti?

    RăspundețiȘtergere
  14. Poate ar fi bine ca primele trei nopti sa doarma la usa?

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri