Una dintre temele pe care adversarii premierului  au tot încercat să o rostogolească în ideea că doar-doar îl vor mai discredita pe Victor Ponta a fost cea legată de aşa-zis orientare către China şi spaţiul estic în detrimentul parteneriatelor consacrate cu UE sau SUA. În mod evident, pentru orice român cu capul pe umeri care nu pleacă urechea la gogoriţele propagandei băsiste, astfel de abordări sunt nu doar deplasate, cât mai ales ridicole.

Este clar pentru toată lumea că România s-a înscris pe calea europeană prin integrarea în UE din 2007, iar aderarea la NATO şi parteneriatul strategic cu SUA sunt alte două repere ale consolidării relaţiei cu partenerii americani şi nord-atlantici. O confirmă însuşi Dean Thompson, noul însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA în România.
„După cum Duane, predecesorul meu, spunea înainte să plece: ne aşteptăm ca viitorul preşedinte al României, indiferent cine va fi, să fie un prieten al Statelor Unite şi un susţinător al dialogului şi parteneriatului nostru strategic. Aşteptăm să lucrăm cu oricine decide poporul român să pună în această funcţie”,
afirmă înaltul reprezentat american într-un interviu pentru cotidianul “Gândul”.