The Washington Post  a scris în termeni laudativi despre modul în care premierul Victor Ponta și-a lansat campania pentru Președinția României. Liderul PSD, care este prim-ministru din mai 2012, va fi un candidat de prim – rang la alegerile prezidențiale din noiembrie, în temeiul motivației șefului Guvernului de a crea o țară mai bună decât cea pe care o lasă predecesorul său, Traian Băsescu, conform The Washington Post.

Victor Ponta are încrederea că îl va succede pe Traian Băsescu, care se va retrage după un deceniu în care a băgat România cu un picior în groapă. Însă strategia pe care Ponta o vrea pentru România este foarte diferită de cea a lui Băsescu. Prioritar pentru liderul Guvernului este de a crește economia și de a crea noi locuri de muncă, în opoziție cu poziția luată de Băsescu în calitate de lider al României, ce a fost un deschizător de pârghii favorabile clanurilor interlope din țară.

 

Citeşte şi: Băsescu şi locurile de muncă pentru tineri – Europa îl contrazice pe preşedinte


Și meritul lui Victor Ponta pentru toate realizările obținute în calitate de Prim-ministru al României a fost salutat de partenerii americani. De la trei ani de la momentul adoptării, la Washington D.C., a „Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii”, relația bilaterală România –SUA a cunoscut progrese semnificative, care au dus la un nivel de cooperare fără precedent între cele două părți.

Mai mult, în decursul ultimului an, evoluții notabile au fost înregistrate pe dimensiunea economică și în planul politico – miliatar între țara nostră și partenerii americani, ca urmare a angajamentului comun pentru extinderea Parteneriatului Strategic.

 

Citeşte şi:  Cum minte Băsescu când face campanie electorală


Astfel, Victor Ponta, în postura de candidat oficial pentru Președinția României, a stabilit linia de acțiune pentru Cotroceni. Important pentru liderul PSD este economia, pentru că, dincolo de orice bătălie politică, rezultatele asupra vieții românilor sunt cele ce contează. Ținta lui Victor Ponta este o schimbare până la capăt, pentru că doar așa România se va dezvolta și nu va mai rămâne blocată prin măsurile de austeritate luate de unii politicieni în cei 10 ani de conducere.
Deși Guvernul Ponta a reușit să redreseze economia, în 2013 -  România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, veniturile românilor sunt încă prea mici, iar diferențele de dezvoltate sunt încă prea mari. Drept pentru care, țintele viziunii economice ale lui Victor Ponta sunt următoarele.

România poate deveni „Economia de top a Europei de Est”, dacă nivelul economic va crește în mod continuu, iar austeritatea va fi exclusă, „Centrul industrial est – european”, dacă ritmul creșterii industriale este menținut la  9-10%, așa cum este și în prezent,  „Grânarul” Europei, dacă agricultura va fi susțintă exact cum a fost în ultimii doi ani, „Hub tehnologic în Europa Centrală și de Est”, folosind ca beneficiu competitiv industria IT, dar și celelalte zone industriale majore( auto, comunicații, industria alimentară), „Lider regional în energie” - țara noastră poate atinge independența energetică în 5 ani și deveni exportator net, respectiv România poate intra în „Zona Euro în următorii 5 ani”, ce poate simplifica mult traiul românilor care s-au integrat în economia europeană.

Citeşte şi: VICTOR PONTA CANDIDAT. Ponta – discurs despre viitor


Totodată, obiectivul viitorului mandat la Palatul Cotroceni al lui Victor Ponta este „ A doua unire a românilor”. La aproape 100 de ani de când românii reușeau să șteargă frontierele statale dintre ei și să se regăsească într-o singură țară, Victor Ponta urmărește să realizeze „cea de-a doua Unire”, în care românii să nu mai fie dezbinați, împărțiți în grupuri care nu numai că nu colaborează unele cu altele, dar de cele mai multe ori ajung să se urască și să se confrunte.

Prezidențiabilul Victor Ponta intenționează ștergerea frontierelor din România, dintre stânga și dreapta, dintre cei care au nevoie de ajutorul statului și cei care se descurcă singuri, dintre cei performanți și cei mai puțin performanți, pentru că doar uniți putem merge înainte!. „Pe 16 noiembrie, Băsescu e șomer! Noi avem de lucru. Haideți să facem o Unire a tuturor românilor. Haideți să facem Schimbarea până la capăt.”, a declarat Victor Ponta, la începutul campaniei pentru Palatul Cotroceni.