Google Translate

duminică, 14 septembrie 2014

Uniunea Europeană - moment crucial. INDEPENDENȚĂ SCOȚIA - REFERENDUM 18 SEPTEMBRIE: Liderii europeni se tem de precedentul pe care l-ar putea reprezenta SCOȚIA


Liderii europeni se tem că eventuala declarare a independenţei Scoţiei ar spori riscul de contagiune în alte state ale Uniunii Europene.

Temerile apar în condiţiile în care pe 18 septembrie va fi organizat un referendum în rândul electoratului scoţian, pe tema apartenenței la Regatul Unit.

În urmă cu câteva zile, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze sondajele de opinie legate de apartenenţa Scoţiei la Regatul Unit, precizând că este vorba despre o "afacere internă". 
 
Scoției i-ar fi aproape imposibil să adere la UE

Totuşi, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, declara în luna februarie că ar fi "extrem de dificil, dacă nu imposibil" pentru o Scoţie independentă să adere la Uniunea Europeană.

"Ar fi foarte dificil de obţinut acordul tuturor celorlalte ţări membre UE, pentru a accepta o nouă ţară care ar proveni dintr-un stat membru", spunea atunci Barroso.

El a dat ca exemplu Spania, care se confruntă cu revendicări secesioniste şi refuză să recunoască independenţa Kosovo. "Este într-un fel o situaţie similară, întrucât este vorba despre o ţară nouă", adăuga şeful executivului comunitar de la acea vreme.

"Un nou stat independent ar deveni, din momentul declarării independenţei sale, un stat exterior pentru Uniunea Europeană", a declarat în 2013 și preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, intervievat în legătură cu situaţia Cataloniei.

 

Vezi și:  Scoția independentă: Unioniștii câștigă teren cu o săptămână înaintea votului

 
În această săptămână, ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat că ar prefera "să îşi imagineze că Marea Britanie rămâne unită", transmite jurnalul.ro.

Un sondaj de opinie realizat de institutul Survation şi dat publicităţii sâmbătă, cu cinci zile înaintea referendumului, arăta că 54% dintre scoţieni ar vota pentru rămânerea Scoţiei în interiorul Regatului Unit, în timp ce 46% s-ar pronunţa pentru independenţă.
 
Sursa: http://www.dcnews.ro/independen-a-sco-ia-referendum-18-septembrie-liderii-europeni-se-tem-de-precedentul-pe-care-l-ar-putea-reprezenta-sco-ia_453517.html#sthash.SEtuXxly.dpuf
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------

6 comentarii:

  1. În urmă cu câteva zile, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze sondajele de opinie legate de apartenenţa Scoţiei la Regatul Unit, subliniind că este vorba despre o ''afacere internă''.

    Totuşi, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, declarase în luna februarie că ar fi ''extrem de dificil, dacă nu imposibil'' pentru o Scoţie independentă să adere la Uniunea Europeană.

    ''Ar fi foarte dificil de obţinut acordul tuturor celorlalte ţări membre UE pentru a accepta o nouă ţară care ar proveni dintr-un stat membru'', a explicat Barroso.

    El a dat ca exemplu Spania, care se confruntă cu revendicări secesioniste şi refuză să recunoască independenţa Kosovo. ''Este într-un fel o situaţie similară, întrucât este vorba despre o ţară nouă'', a adăugat şeful executivului comunitar.

    ''Un nou stat independent ar deveni, din momentul declarării independenţei sale, un stat exterior pentru Uniunea Europeană'', a susţinut în 2013 preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, intervievat în legătură cu situaţia Cataloniei.

    - See more at: http://www.obiectiv.info/ce-temere-are-ue-in-cazul-declararii-independen-ei-sco-iei_54153.html#sthash.8njzMNCX.dpuf

    RăspundețiȘtergere
  2. Tendințele separatiste capătă o amploare tot mai mare în întreaga lume și probabil că într-un viitor nu prea îndepărtat vor reuși să învingă reticența statelor matcă.
    M-ar mira profund ca un viitor stat scoțian să nu încapă sub pelerina UE.
    Probleme asemănătoare par să aibă și alte state mari, Canada cu provincia Quebec, SUA cu Texas și Alaska.

    RăspundețiȘtergere
  3. REFERENDUM pentru independenta in SCOTIA.
    Exit-poll nedefinitiv: 51% dintre scotieni se pronunta impotriva independentei.
    ----------------------------------------------------
    LIVE-TEXT. Scotia decide daca devine independenta sau daca ramane in componenta Marii Britanii, in cadrul unui referendum a carui miza a generat o dezbatere politica foarte aprinsa, inclusiv la nivel international.

    Scotienii voteaza intr-un referendum istoric care le da de ales intre independenta si autonomie sporita. Sondajele indica un scor pe muchie de cutit iar rezultatele preliminare sunt asteptate vineri la primele ore. Cele 2.600 de birouri de vot scotiene si-au deschis usile la ora locala 07.00 (09.00 ora Romaniei) si le inchid la 22.00 (24.00 ora Romaniei).

    Cronologia evenimentelor:
    --------------------------------------------------
    ora 21.15 Exit-poll nedefinitiv: 51% dintre scotieni se pronunta impotriva independentei

    Cincizeci si unu la suta dintre alegatorii din Scotia se pronunta impotriva independentei fata de Marea Britanie, in timp ce tabara secesionista are o cota de 49 la suta, conform unui sondaj de tip exit-poll nedefinitiv, prezentat de Reuters inainte de inchiderea sectiilor de votare.

    ora 21.00 Francois Hollande: Referendumul din Scotia este determinant pentru intreaga Europa

    Rezultatele referendumului privind independenta Scotiei sunt decisive pentru intreaga Europa, afirma presedintele Frantei, Francois Hollande, citat de Reuters."Dupa o jumatate de secol in care a avut loc o construire a Europei, riscam acum o perioada a deconstructiei", a declarat Hollande intr-o conferinta de presa. "Referendumul care are loc in acest moment in Scotia este determinant atat pentru viitorul Marii Britanii, cat si pentru cel al Europei", a subliniat Hollande.

    ora 20.00 Precedent pentru divortul" pasnic

    "Cred ca Scotia ar crea un precedent pentru "divortul" pasnic, democratic al unor regiuni de tarile de care apartin, cu alte cuvinte, secesiunea. Oamenii din Spania, Belgia, Italia, Germania, Ucraina se vor gandi: De ce sa nu urmam acelasi model ca si scotienii?", sustine analistul polistic John Brown. [...]

    http://stirileprotv.ro/stiri/international/zi-decisiva-pentru-scotia-incepe-referendumul-pentru-independenta-fata-de-marea-britanie-live.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Scoţia rămâne în Regatul Unit. Viaţa după „NU”.
    Ce schimbări aduc rezultatele referendumului.
    ---------------------------
    Referendumul din Scoţia s-a încheiat cu o victorie categorică pentru unionişti. Londra, Bruxelles-ul şi bursele au răsuflat uşurate, iar lira sterlină s-a apreciat. Însă, peste doar câteva ore, va începe aruncarea vinei. De ce au câştigat separatiştii atât de mult în ultimele luni?

    În 2012, când David Cameron le-a permis scoţienilor să-şi organizeze un referendum privind independenţa, estimările Ministerului de Interne de la Londra anunţa că nici 20% dintre scoţieni n-ar vota pentru ruperea de Regatul Unit. În urmă cu două luni, tabăra celor care voiau ca Scoţia să rămână în Regatul Unit avea un avantaj de peste 20% de procente în faţa celor care voiau independenţa.

    Acum două săptămâni, separatiştii treceau în poziţia fruntaşă, cu 52% din intenţia de vot. Joi a fost cea mai lungă zi. Orice era posibil. De ce s-a ajuns aici? De ce un partid pe care, în urmă cu câţiva ani, nimeni nu-l lua în serios - Partidul Naţional Scoţian - a reuşit să mobilizeze şi să convingă o parte atât de mare din electorat că Scoţiei i-ar fi mai bine în afara Regatului Unit? Imediat ce bursele se vor stabiliza după entuziasmul cauzat de rezultatele unioniste, zgomotul făcut de răsuflarea de uşurare va fi astupat de voci acuzatoare.

    Primul vinovat s-a stabilit deja: David Cameron a blufat în 2012, iar asta a adus Regatul Unit în pragul destrămării. Pentru un politician considerat deja arogant şi îndepărtat de popor, acest păcat va fi de neiertat. Apoi, campania condusă de liderul coaliţiei unioniste Alistair Darling a lăsat de dorit, cel mai blând termen care i se poate atribui fiind „neinspirată”. Însă nu doar Conservatorii lui Cameron sunt de învinuit. Partidul Laburist, tradiţional preferat în Scoţia, a pierdut contactul cu electoratul scoţian din clasa de mijloc, notează „The Economist”.

    Nu în ultimul rând, oamenii de afaceri şi marile companii din Scoţia au fost prea reţinute în a avertiza cu privire la riscurile economice aduse de un eventual rezultat pro-independenţă.

    Referendum în Scoţia. Mândrie şi prejudecată
    -----------------------------------------------
    Dezbaterea privind apartenenţa Scoţiei la Regatul Unit i-a avut ca vârfuri de lance pe Alex Salmon, premierul scoţian şi liderul grupării separatiste Partidul Naţional Scoţian (foto stânga), şi Alistair Darling, liderul coaliţiei unioniste.

    În timp ce Salmond a fost deseori prins pe picior greşit, fără a putea da răspunsuri cu privire la probleme arzătoare ce ţin de independenţă – ce monedă va folosi Scoţia, care este planul „B” dacă resursele energetice ale Scoţiei nu vor aduce câştigurile scontate –, Darling a pierdut în faţa sa la capitolul carismă. Salmond a fost considerat câştigătorul dezbaterii publice privind independenţa, sentimentul naţionalist câştigând în ansamblu în faţa argumentelor economice. Unionistul Darling a reuşit însă să-i convingă pe mulţi scoţieni că ieşirea din Regatul Unit va însemna dezastru economic.

    Referendum în Scoţia. Cine este omul care vrea să rupă Regatul Unit
    -------------------------------
    Alex Salmond este un fost economist specializat în petrol şi de aici derivă şi autoritatea pe care mulţi scoţieni i-o atribuie atunci când acesta susţine că resursele de ţiţei şi gaze din regiune valorează 1.500 de miliarde de lire sterline (1.890 de miliarde de euro). Însă trecutul lui Salmond a oferit suficientă muniţie electorală rivalilor săi politici. Crescut într-o familie modestă, într-o locuinţă socială, a ajuns să aibă probleme serioase cu jocurile de noroc – preferatele sale fiind cursele de cai.

    A intrat în politică atunci când era student, mai întâi în Partidul Laburist. S-a înscris apoi în partidul naţionalist, însă a aderat la o facţiune de extremă stânga. Până la urmă, a fost exclus din partidîn 1982. Cinci ani mai târziu, era ales parlamentar din partea aceluiaşi partid.
    -va urma-

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Referendum în Scoţia. Ce se va schimba dacă Scoţia rămâne alături de Marea Britanie?
      --------------------------------------------------------
      Chiar dacă majoritatea scoţienilor au votat „NU” şi regiunea rămâne în Regatul Unit, statutul Scoţiei va fi altul. Deja, guvernanţii de la Londra au promis în repetate rânduri mai multă autonomie în domenii precum sectorul fiscal. La Londra, toate cele trei mari partide - Conservatori, Laburişti şi Liberal-Democraţi - au fost de acord că vor accelera procedurile parlamentare pentru a asigura Scoţiei mai multă putere de decizie în câteva domenii-cheie.

      În eforturile de a nu pierde Scoţia, guvernanţii de la Londra au pus de bunăvoie pe masa negocierilor o serie de concesii care, în urmă cu doar câţiva ani, păreau de neconceput.

      Oferta de îmbunare făcută de Londra Scoţiei a fost deschisă de ministrul britanic al Finanţelor, George Osborne, care a promis încă de săptămâna trecută mai multă autonomie pentru liderii scoţieni în ceea ce priveşte cadrul fiscal al regiunii şi chiar sectorul cheltuielilor publice.

      Promisiunile au venit însă abia în ultimul moment şi unul extrem de delicat. Ministrul Finanţelor a avut însă grijă să dubleze oferta privind sporirea autonomiei cu ameninţările prin care Londra a încercat până acum să-i convingă pe scoţieni să rămână în Regatul Unit. „A împărţi o monedă comună după separarea Scoţiei de Marea Britanie ar fi echivalent cu un cuplu care divorţează, dar îşi păstrează contul comun la bancă”, a avertizat Osborne. Guvernul de la Londra a afirmat clar că nu va permite scoţienilor să mai folosească lira sterlină dacă vor decide că vor independenţa de Marea Britanie. În plus, o Scoţie independentă ar fi, cel mai probabil, exclusă din Uniunea Europeană şi, în cel mai fericit caz, ar primi statut de stat candidat, ceea ce ar putea însemna câţiva ani până când regiunea va recăpăta calitatea deplină de stat comunitar.

      Apoi, fostul premier britanic Gordon Brown, care şi-a asumat de facto conducerea campaniei „Better Together” după eşecul lui Darling, a promis Scoţiei o formă modernă de autodeterminare, cu independenţă sporită. Promisiunea a fost făcută miercuri, cu o zi înainte de referendumul pentru independenţă.

      Vineri dimineaţă, după anunţarea rezultatelor oficiale privind rămânerea Scoţiei în Regatul Unit, premierul britanic David Cameron a făcut aceeaşi promisiune de a acorda puteri sporite Scoţiei.

      http://adevarul.ro/international/europa/scotia-ramane-regatul-unit-viata-nu-schimbari-aduc-rezultatele-referendumului-1_541bd1060d133766a840cfa4/index.html

      Ștergere
  5. Scotia nu vrea independenta - rezultatele oficiale si reactiile partilor.
    --------------------
    Scotienii au votat joi impotriva independentei de Marea Britanie, la un referendum la care prezenta la urne a fost covarsitoare, de aproape 85%.

    Cifrele oficiale partiale anuntate vineri dimineata, dupa numararea voturilor din 31 dintre cele 32 de circumscriptii, arata ca 1.914.187 de persoane au votat impotriva independentei.

    Era nevoie de 1.852.828 de voturi pentru ca unionistii sa iasa victoriosi, transmite
    BBC.

    Asadar, potrivit acestor date partiale, 55,42% din scotieni au votat impotriva independentei, iar 44,58 la suta pentru.

    Votul de joi a fost punctul culminant al unei campanii de doi ani. Discutiile vor incepe acum pe delegarea mai multor atributii autoritatilor locale din Scotia.

    Prim-ministrul Scotiei, Alex Salmond, a declarat deja ca isi accepta infrangerea, transmite BBC.

    "Este important sa spunem ca referendumul nostru a fost un proces acceptat si consimtit si ca Scotia a decis in majoritate ca in acest stadiu sa nu devina o tara independenta. Accept verdictul poporului si fac apel la toti scotienii sa imi urmeze exemplul in a accepta verdictul democratic al oamenilor din Scotia", a declarat Salmond.

    Premierul a cerut principalelor partide unioniste sa isi respecte promisiunile facute in campanie de a conferi puteri mai mari Parlamentului scotian.

    La randul sau, premierul britanic, David Cameron, a mentionat ca toate promisiunile facute vor fi duse la indeplinire si ca toate cele patru natiuni ale regatului vor primi puteri sporite.

    "Intr-un moment in care scotienii vor sa aiba mai multe puteri in gestionarea afacerilor lor, acest lucru se va extinde si asupra locuitorilor din Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord, care trebuie sa aiba, de asemenea, un cuvant mai greu de spus in ceea ce ii priveste", a declarat David Cameron vineri dimineata.

    Scotia reprezinta 8,3 la suta din populatia Marii Britanii si 9,2 la suta din Produsul Intern Brut.

    Relatia dintre Scotia si Regatul Unit dateaza de peste 300 de ani.

    In anul 1707, regatele Scotiei si Angliei s-au unit, insa Scotia are propriul sistem legal si educational, iar din anul 1999 are si propriul Parlament. Acest lucru inseamna ca are puteri proprii, insa apararea, imigratia sau fiscalitatea sunt controlate de Parlamentul Marii Britanii - Westminster.

    In anul 2011, Partidul National Scotian, al carui scop principal este independenta, a obtinut o majoritate covarsitoare la alegerile guvernamentale scotiene, lucru care a fost vazut drept o cerere pentru referendumul de independenta, lucru convenit in anul 2012 de guvernele Regatului Unit si Scotiei.

    http://www.ziare.com/europa/europa/scotia-nu-vrea-independenta-rezultatele-oficiale-si-reactiile-partilor-1322802?

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri