Google Translate

luni, 7 septembrie 2015

Iohannis: România spune NU cotelor obligatorii de refugiați


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni seară că în România vor veni 1.785 de refugiați, "mai mult, nu", precizând că a optat în Consiliul European pentru cote voluntare, și nu cote obligatorii.

”Cred că este bine să relatez puțin discuțiile din Consiliul European. Au avut loc mai multe discuții succesive în Consiliu. Prima în luna martie, un fel de discuție de explorare. CE a vrut să vadă care este opinia fiecărui stat membru”, a declarat președintele în timpul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni.

”Atunci am prezentat opinia României: e nevoie de solidaritate, dar e mai bine ca fiecare stat membru să stabilească singur câți refugiați poate să primească - eu am optat pentru cote voluntare.
În luna aprilie s-a reluat discuția la solicitarea Italiei, mai aprinsă de data aceasta. Am optat din nou pentru cote voluntare.

În iunie s-a discutat de cote obligatorii, eu nu am fost de acord. Și alte state membre au fost împotriva. S-a ajuns la concluzia că ele nu pot fi acceptate în acel moment.

S-a ajuns la următorul acord: fiecare stat să stabilească și să comunice câți refugiați poate să primească. România a anunțat că poate să primeasca 1.785 de refugiați.
Între timp, lucrurile s-au complicat.

În România nu există niciun fel de presiune a unui val migraționist. Nu avem un aflux de refugiați. Nu se constată o creștere a numărului în România, sunt fluctuații foarte mici.

Fenomenul este important pentru noi pentru că suntem în Uniunea Europeană. Putem să tratăm chestiunea în solidaritate cu țările unde există un număr mare de refugiați.

Nu este cazul să reacționăm isteric, la fel cum nu este cazul să ne arătăm latura xenofobă.
Trebuie să fim solidari cu statele UE, însă în continuare cred că trebuie păstrate cotele voluntare. Cotele impuse nu sunt o soluție.

Am convocat CSAT pentru data de 17 septembrie. Acest punct de vedere îl voi prezenta și în Consiliul European la mijlocul lunii octombrie. Voi ține cont de datele prezentate de Guvern, însă datele preliminare ne arată că suntem îndreptățiți să menținem cotele voluntare.

Uniunea Europeană nu a prezentat niciun fel de date. Cifrele apărute sunt speculații jurnalistice.
În România vor veni 1.785 de refugiați, pentru că atâtea locuri de cazare sunt disponibile. Mai mult, nu.

Nu este vorba numai de cazare, ci și de integrarea în societate. Și aici complicația e mult mai mare. Nu ar fi greu să transformăm o veche cazarmă în centru de primire. România nu are capacitatea să îi integreze pe acești refugiați în societate. Atât putem face acum.

România nu este membră Schengen și atunci nimeni nu poate să intre în țară pentru că așa dorește. La noi nu se va întâmpla ce s-a întâmplat la unii vecini, să ne trezim cu oameni în țară. Așa ceva pot să exclud.

De data asta, faptul că România nu este membră Schengen a fost un avantaj. Nimeni nu a putut să intre în România printr-o frontieră nesupravegheată.

Voi include în ședința CSAT o analiză a dosarului Schengen privind România”, a afirmat Iohannis.



Sursa:

http://www.cotidianul.ro/iohannis-romania-spune-nu-cotelor-obligatorii-de-refugiati-267686/
---------------------------------------------------------------------------

5 comentarii:

  1. Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni,
    în cadrul unei conferințe de presă că nu și-a schimbat părerea în ceea ce privește demisia lui Victor Ponta și că se așteaptă ”să se întâmple la un moment dat”.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iohannis:
    Paradoxal, faptul că nu suntem în Schengen ne-a avantajat în cazul valului de imigranţi.

    "La noi numărul de refugiaţi nu poate să crească decât dacă noi vrem să primim mai mulţi. România nu este membră Schengen, aşa că nimeni nu poate intra doar pentru că aşa doreşte. (...) La noi nu se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat la unii vecini, să ne trezim cu oameni în ţară, asta pot să exclud", a declarat Iohannis.

    Întrebat dacă se poate spune că a fost un avantaj faptul că România nu este membră Schengen, Iohannis a răspuns că, "în mod paradoxal", da.

    "Faptul că România nu este membră Schengen de data asta a fost un avantaj pentru noi, că nimeni n-a putut intra în România printr-o filieră care nu a putut fi supravegheată", a precizat preşedintele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci exact 6351 ! Nu 6000, nu 7000, nu 6500 sau, hai fie, macar 6350 ! Nu dom'le,fix 6351 ! Calcul cretinesc rezultat prin raportarea unui numar de areboi, la numarul total de locuitori ai Romanistanului ! Sau, la 10 mii de romulani in veata, cate doi areboi, din care unul de la ISIS, iar celalat jihadist cu bomb legat de buric !

    Alah Akhbar !
    Salam haleicum !

    RăspundețiȘtergere
  4. Pese: ca sa nu zic ca fiecare isi da cu parerea despre numarul asta de areboi, de parca ar hi sat fara caini p-aciulea ! Nush ce agentie de stiri zice ca vor veni 4371, nush ce ziar zice ca fro 6744, Miki Maus Dottore Plagiatore con la Sechestru Institutzione zice ca fix 1500, Fritz zice si el ceva, ca sa nu taca din cleampa, si tot asa !
    Ca pe imasul nimanui, unde pasc si gastele, si oaiele iar boracii joaca hapucul, uitand de vaci, care-au intrat la un desert, in lanul de cucuruz !
    Te doare bila, cum se joaca unii cu conceptul de TARA !

    Nu ca n-as hi de acord cu venirea areboilor, ca am aozit ca-s oameni ff harnici si priceputi la toate, in special la conceptul de dezvoltare a culturei de cucuruz in desert...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu-mi spune ca te lasa sufletelul sa bombani doar pentru urechile zbarcitei. Mai ales ca si terasa este inchisa.

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri