Google Translate

marți, 2 februarie 2016

Oficial oferta de energie electrică, pentru clienţii casnici. Prețul energiei electrice Digi de la RCS & RDS. De interes national! Asteptam de ceva vreme, a sosit!

 

RCS&RDS şochează piaţa de energie. 

Facturi la curent cu 13% mai mici pentru populaţie, în oferta Digi Energie

 
Energie electrica Digi de la RCS&RDS

Prețul energiei electrice Digi de la RCS & RDS


Compania RCS&RDS, cel mai mare funizor de cablu şi de sevicii de internet fix din România, a prezentat oficial oferta de energie electrică pentru clienţii casnici. Preţurile sunt chiar şi cu 29% sub cele reglementate la care plăteşte acum populaţia energia electrică. Mai mult, preţul Digi Energy este cu un neverosimil 25% mai mic decât ce oferă acum Enel clienţilor casnici care vor să renunţe la preţul reglementat de stat.

Digi Energy vinde consumatorilor casnici energie electrică la un preţ de 165 de lei MWh,fără TVA, la care se adaugă taxele şi tarifele reglementate de Autoritatea de Reglementare în Energie: tarifele de transport, distribuţie, serviciile de sistem, taxa pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi şi acciza, potrivit ofertei prezentate de companie pe site-ul său.

În plus, compania oferă reduceri pentru cei care sunt deja clienţi RCS&RDS şi pentru pensionari. Astfel, gospodăriile care au internet fix de la RCS&RDS sau cele care au cablu TV primesc o reducere de 10 lei/MWh, fără TVA, de unde rezultă un preţ pe kWh de 0,155 lei, fără TVA. Dacă este vorba despre pensionari care aleg să primească energie electrică de la RCS&RDS, reducerea va fi de 20 de lei, deci preţul pe kWh va fi de 0,145 lei. Reducerile se acordă pentru contractele de furnizare de energie electrică semnate pentru o perioadă de 12 luni şi dacă viitorul abonat Digi Energy nu va renunţa în această perioadă la serviciile de internet şi/sau cablu TV de la RCS&RDS.

Facturi mai mici cu până la 13%
Preţul energiei electrice furnizate de Digi Energy este mult mai mic comparativ cu cel practicat acum de cei patru furnizori tradiţionali de energie electrică şi reglementat de ANRE. Un calcul riguros este dificil de făcut, pentru că depinde de consumul fiecărei gospodării şi de tipul de abonament ales, iar furnizorii nu oferă în facturi, detaliat, cît reprezintă fiecare componentă din preţul energiei electrice. În general însă, după 1 ianuarie, preţul din factura de energie electrică de la Enel, CEZ, E.On şi Electrica, cu toate taxele incluse, este de 0,59 lei kWh, la un consum de 100 kWh lunar.


Preţul propriu zis al energiei şi tariful de furnizare înseamnă însă doar 45% din preţul final din factură (36% costul energiei, plus 9% tariful de furnizare), deci 0,265 lei. Oferta Digi Energy ar însemna 0,20 lei kWh pentru condiţiile standard (TVA inclusă) şi 0,186 lei pentru situaţia în care se aplică reducerea acordată celor deja abonaţi la internet şi/sau cablu.

Aşadar, Digi Energy ar veni pe piaţă, potrivit acestui calcul, cu un preţ cu 24% mai mic decât cel reglementat în cazul ofertei standard, şi cu 29% în cazul ofertei cu 10 lei reducere.
Dacă extindem comparaţia la preţul cu toate taxele, cel din factura pe care o primeşte consumatorul acasă, preţul la Digi Energy este cu 11% mai mic decât cel reglementat, la oferta standard, şi cu 13%, la oferta petru cei deja abonaţi la RCS&RDS.

Preţuri şocante pentru piaţa liberă: pînă la 25% sub preţul Enel din acelaşi tip de ofertă
O comparaţie cu preţurile concurenţei de pe piaţa liberă este mult mai simplă, şi arată agresivitatea cu care operatorul telecom atacă piaţa consumatorilor casnici. Şi Enel, cel mai mare furnizor de energie electrică din România pe zona de casnici, are o ofertă pentru gospodăriile care doresc să renunţe la preţul reglementat de ANRE, identică cu cea a RCS&RDS. Preţul este de însă de 197 lei MWh, pentru contracte încheiate pe 12 luni, şi de 195 de lei, pentru contracte pe doi ani. Ca şi în cazul ofertei RCS&RDS, la acest preţ se adaugă tarifele reglementate de ANRE – tarifele de transport, de servicii de sistem şi de distribuţie, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, valoarea certificatelor verzi, accize şi TVA.

Preţul RCS&RDS este aşadar cu 15% mai mic la oferta standard decât cel al Enel, cu 20% dacă se aplică reducerea pentru cei care au un contract cu RCS&RDS, şi cu 25% dacă viitorii abonaţi la serviciile Digi Energy sunt deja abonaţi RCS şi sunt şi pensionari.

Pe site-ul Digi Energy nu apar detalii despre contractul de furnizare de energie electrică şi nici despre perioada de valabilitate a ofertei, iar la ora transmiterii acestei ştiri oficialii RCS&RDS nu au putut fi contactaţi pentru detalii. Compania a mai publicat însă informaţii referitoare la paşii care trebuie urmaţi pentru a încheia un contract de furnizare de energie şi la avantajele pe care le poate avea un consumator casnic de energie dacă schimbă furnizorul şi iese din sistemul reglementat de ANRE.

Ce trebuie să știi despre schimbarea furnizorului de energie electrică:
-se realizează conform „Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrică de către clientul final”, aprobate prin Ordinul președintelui ANRE nr. 105/2014
-nu presupune înlocuirea contorului sau modificarea instalaţiei de racordare și nu implică niciun cost suplimentar de conectare sau contractare
-poate duce la scăderea preţului energiei electrice pentru dumneavoastră, în calitate de consumator, datorită faptului că poți beneficia de un preț mai mic pentru energia electrică activă comparativ cu prețul plătit către actualul furnizor, acest lucru înseamnă o valoare mai mică a facturii pentru energia electrică furnizată
Alegerea RCS & RDS ca furnizor de energie electrică îi aduce avantajul unui furnizor unic, atât pentru serviciile de televiziune, internet și telefonie, cât și pentru energie electrică.

RCS&RDS, din ce în ce mai prezentă pe zona de energie
La finele anului 2014 – ultima dată pentru care RCS&RDS a oferit date privind numărul de clienţi, compania de cablu controlată de milionarul Zoltan Teszari avea peste 1,8 milioane de abonaţi la net fix.

RCS&RDS a intrat pe piaţa energiei la sfârşitul anului 2012, în segmentul de producţie, când a achiziţionat primele parcuri fotovoltaice „la cheie”. Campania de achiziţii s-a încheiat în 2013, cu cel de-al şaptelea parc solar cumpărat la Cheresig, după ce statul şi-a redus considerabil schema de sprijin prin certificate verzi puse la dispoziţia investitorilor în acest sector. Dacă pe partea de producţie este un jucător mic, RCS&RDS a intrat puternic pe segementul de furnizare pentru persoane juridice. Doar în ultimul an, compania a semnat cu instituţii de stat aproape 100 de contracte de furnizare de electricitate, iar printre clienşi sunt BNR, ANCOM, Ministerul Apărării sau Ministerul de Interne. Compania a început să dezvolte şi propria sa reţea de distribuţie a energie electrice, deşi legislaţia actuală nu îi permite încă să o opereze singur.

Sursa:  http://atitudineseverin.ro/rcsrds-socheaza-piata-de-energie-facturi-la-curent-cu-13-mai-mici-pentru-populatie-in-oferta-digi-energy/
-----------------------------------------

4 comentarii:

  1. Dispare monopolul CEZ – Mai mulți furnizori de electricitate ofertează Oltenia. * 2 februarie 2016 *
    ----------
    CEZ nu mai este unicul furnizor de energie în Oltenia. De anul trecut, consumatorii casnici pot să își schimbe furnizorul de energie. Tot mai multe firme vin cu oferte de preț atractive pentru firme, instituții publice și, mai nou, pentru persoane fizice.

    Alți furnizori de energie electrică au intrat pe piața din sudul țării și au câștigat deja contracte de furnizare a energiei electrice pentru persoane juridice și instituții. De acum, și persoanele fizice pot să își schimbe furnizorul de energie și să își negocieze prețul. Concurenții CEZ oferă prețuri mai mici și cu 13%. Iată un ghid despre cum puteți să cumpărați energia electrică de la alte firme.

    Monopolul deținut de CEZ în zona de sud a țării pare să se clatine serios. După ce ani la rând clienții „captivi“ în piața reglementată nu au avut posibilitatea trecerii la alt furnizor, de anul trecut lucrurile s-au schimbat. Odată cu liberalizarea pieței de energie electrică, mai mulți consumatori finali, în special dintre cei noncasnici, adică persoane juridice sau instituții publice, au decis să schimbe furnizorul de energie și să cumpere mai ieftin de la alți operatori acreditați. În ultima perioadă, însă, anumiți operatori autorizați ca „furnizori de ultimă instanță“ (FUI) au oferte atractive și pentru persoanele fizice, oferindu-le prețuri mai mici decât în sistemul actual de furnizare reglementată, în care toată lumea are același preț/tarif al energiei furnizate de operatorii de monopol forțat, care sunt patru pe toată țara. În zona de sud a țării, furnizorul de energie în sistem de monopol forțat este CEZ, dar concurența vine puternic din urmă, cu oferte pentru persoanele fizice.

    Concurenții au prețuri mai mici și cu 13%

    De asemenea, de curând și RCS&RDS a devenit furnizor de energie, prin firma Digi Energy, încheind contracte cu mai multe instituții publice, printre care și cu Regia Autonomă de Transport Craiova, printr-o licitație ce a avut loc pe 11 ianuarie 2016, dar și cu persoane fizice. Oferta celor de la Digi Energy pentru consumatorii casnici poate fi și cu 13% mai mică decât prețul reglementat actual al energiei. „Dacă extindem comparaţia la preţul cu toate taxele, cel din factura pe care o primeşte consumatorul acasă, preţul la Digi Energy este cu 11% mai mic decât cel reglementat, la oferta standard, şi cu 13% la oferta pentru cei deja abonaţi la RCS&RDS“, arată Economica.net, care a făcut o serie de calcule pornind de la oferta Digi Energy pentru populație.
    În plus, mai multe primării doljene au cumpărat încă de anul trecut energia pentru iluminatul public stradal de pe Bursa de Mărfuri, având costuri mai mici decât dacă ar fi achiziționat de la alți operatori.

    Compania de gaze, interesată pe viitor să livreze energie și consumatorilor casnici

    Piața energiei în zona consumatorilor casnici rămâne deschisă și tot mai multe companii fac concurență pe acest segment de piață. Astfel, fosta companie GDF Suez Energy România, actuala ENGIE, care este în principal furnizor de gaze naturale pentru zona de sud a țării, a intrat de ceva vreme și pe piața de furnizare a energiei electrice, în special către clienți noncasnici. La solicitarea GdS, compania specializată pe furnizarea gazelor naturale a declarat că, în perioada următoare, este interesată să-și deschidă oferta către consumatorii casnici. Din motive de confidențialitate, ENGIE nu a dorit să detalieze cu cât scad prețurile oferite de aceasta pentru consumatorii casnici și noncasnici. „Din 2009, ENGIE propune clienţilor noncasnici din toate zonele ţării, şi deci şi din Oltenia, oferte de electricitate. De asemenea, ENGIE, ţinând cont de evoluţiile viitoare în ceea ce priveşte dereglementarea prețurilor de furnizare a energiei electrice, urmăreşte cu interes ceea ce se întâmplă pe segmentul consumatorilor casnici“, au precizat reprezentanții companiei pentru GdS.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum procedează consumatorii

      Potrivit Ordinului nr. 88/2015 al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care a intrat în vigoare de la 1 iulie 2015, până la finele anului 2017, consumatorii finali au dreptul să își negocieze un contract de furnizare a energiei electrice cu orice operator agreat, la nivelul prețului pieței. De multe ori, în cazul energiei electrice, prețul pieței este mai mic decât cel reglementat. Furnizorii autorizați să livreze energie se regăsesc pe site-ul ANRE. Ultima listă, publicată pe 16 ianuarie 2016, cuprinde 64 de furnizori de energie cu care se pot încheia contracte, teoretic, furnizori care nu sunt limitați la o anumită zonă geografică.
      Important este că legislația în domeniu prevede că de acum înainte se poate negocia prețul de furnizare a energiei între consumator și furnizor. Noile contracte se pot negocia pe o perioadă și de un an, de exemplu, la prețul pieței din momentul tranzacției sau la un preț convenit între părți. Acest lucru funcționează în cazul în care negocierile se duc între o firmă și un furnizor și mai puțin în cazul consumatorilor persoane fizice, care, de regulă, semnează și acceptă ceea ce le vâră sub nas furnizorul de energie.

      Cum pot schimba persoanele fizice furnizorul de energie

      Pașii pentru schimbarea furnizorului de electricitate se găsesc pe internet, pe site-ul ANRE (www.anre.ro), la secțiunea „Furnizare pentru consumatori“. Ordinul ANRE nr. 64/2014 prevede procedura ce trebuie îndeplinită pentru a trece de la un furnizor de energie reglementat la altul, de pe piața liberă. Pasul unu constă în optarea pentru furnizarea energiei prin negociere și găsirea furnizorului de pe lista existentă pe site-ul ANRE. După ce găsiți furnizorul alternativ și vă negociați prețul, respectiv durata contractului și condițiile de reziliere, pasul următor constă în denunțarea contractului pe care îl aveți cu vechiul furnizor de energie. Astfel, în Ordinul ANRE nr. 64/2014, la Secțiunea 1 „Schimbarea furnizorului la solicitarea clientului final“ se arată la articolul 46 cum puteți proceda: „Pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum, clientul final are dreptul de a denunța unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condițiilor contractuale și cu obligația de a transmite furnizorului de energie electrică și operatorului de rețea o notificare cu cel puțin 21 de zile anterior datei schimbării furnizorului, în condițiile procedurii specifice privind schimbarea furnizorului de energie electrică elaborată de ANRE“. Procedura vizează și modalitățile de stingere a obligațiilor pe care clientul final le are către vechiul furnizor. Potrivit ANRE, contractul de furnizare a energiei electrice încheiat cu noul furnizor produce efecte de la data încetării contractului încheiat cu furnizorul actual.

      Este interzisă prin lege împiedicarea consumatorului să-și schimbe furnizorul.

      Ștergere
    2. Furnizarea energiei se va face tot prin rețelele deținute de CEZ, dar nici acesta și nici alți furnizori de energie nu au voie să împiedice în vreun fel consumatorul să își schimbe furnizorul. Acest lucru este prevăzut expres în legislație. La art. 48 din Ordinul nr. 64 se arată clar: „În contractele de furnizare a energiei electrice este interzisă includerea unor clauze care ar putea să împiedice realizarea schimbării furnizorului în termenul de 21 de zile“.

      La articolul 50, alin. (2) din același Ordin ANRE se precizează că în cazul în care consumatorul dorește să își schimbe furnizorul, atunci operatorul de rețea (în cazul nostru tot CEZ) la care este racordat locul de consum este obligat să asigure continuitatea acelui serviciu. În cazul trecerii la furnizori de ultimă instanță (FUI), energia electrică și serviciile aferente furnizării în aceste condiții „vor fi suportate de clientul final prin intermediul furnizorului de ultimă instanță“.

      Deocamdată, unii dintre furnizorii de energie autorizați de ANRE drept FUI sunt interesați mai mult de clienți persoane juridice decât de cele fizice, din cauză că la consumatorii casnici consumurile sunt mult mai mici decât la firme, iar tarifele sunt diferențiate. Dar dacă s-ar uni mai mulți locatari dintr-un bloc pentru a schimba furnizorul și a plăti prețuri mai mici la curentul electric, atunci și interesul operatorilor ar fi altul. Reprezentanții unor asociații ale consumatorilor au declarat pentru mass-media centrale că, acolo unde consumatorii se unesc să negocieze un preț de furnizare a energiei pe scara blocului (deci nu doar pentru un apartament) sau chiar pe tot blocul, atunci au șanse mai mari să obțină prețuri bune la energia electrică și să atragă furnizorii către consumatorii casnici.

      Un client care își schimbă furnizorul se poate întoarce oricând

      Potrivit art. 50 din Ordinul ANRE 64/2014, consumatorii persoane fizice care decid să își schimbe furnizorul de energie și să treacă la cei de pe piața liberă au dreptul oricând să se întoarcă la vechiul furnizor, dar există o chichiță: în cazul în care se întorc la vechiul operator, consumatorii casnici nu vor mai beneficia de tarifele de pe piața reglementată, adică acele prețuri maximale impuse prin legislație furnizorilor de monopol care livrează energia în cele patru mari regiuni geografice comasate ale țării. Iată cum sună textul Ordinului amintit: „(3) Un client final care are dreptul la serviciul universal și care și-a exercitat dreptul de eligibilitate poate să revină la FUI și să beneficieze de furnizarea în regim de serviciu universal, cu respectarea termenelor prevăzute în procedura de schimbare a furnizorului. (4) Clientul casnic care, după ce și-a exercitat dreptul de eligibilitate, revine la serviciul universal, nu mai beneficiază de prețuri/tarife reglementate“.

      http://www.gds.ro/Local/2016-02-02/dispare-monopolul-cez-mai-multi-furnizori-de-electricitate-oferteaza-oltenia/

      Ștergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri