Google Translate

duminică, 12 iunie 2016

Aloo... Dom Prim Ministru Ciolos, ce spuneti? Vlad Grigorescu. Romanian Papers: Ministrul Energiei, 10.000 euro pe lună de la un offshore. Ministrul refuză să răspundă la întrebări. Da? Si ce daca! Conform art. 30 din Constituţie, „nimeni nu e mai presus de lege”. Povesti. Vorbe. O frază de dânşii inventată!


Romanian Papers: 
Ministrul Energiei, 10.000 euro pe lună de la un offshore 

 De doi ani încoace, Vlad Grigorescu primește bani de la o companie din insulele britanice Turks&Caicos. În prima declarație de avere depusă la intrarea în mandat, demnitarul a ascuns proveniența banilor.

La o lună de la numirea ca ministru al Energiei, pe 17 decembrie 2015, Victor Vlad Grigorescu a semnat declarația de avere de început de mandat. Conform acesteia, încasa anual 568.050 lei din “cedarea folosinței bunurilor“. În ciuda faptului că formularul declarației de avere cere în mod expres să fie specificată sursa veniturilor (nume și adresă), Victor Vlad Grigorescu a ignorat acest lucru. După ce i-am solicitat, prin adresă oficială, să ne comunice proveniența banilor, ministrul a întocmit o nouă declarație de avere, datată 26 ianuarie 2016, în care misterul s-a lămurit parțial: banii proveneau din cedarea folosinței a două bunuri. Astfel, din cedarea folosinței unui bun imobil, demnitarul încasează anual 13.550 lei, deci cam 1.100 de lei lunar. Plătitorul sumei, însă, a fost anonimizat în declarație, deci ministrul încalcă în continuare legea declarării averi­lor. Restul sumei, adică 554.500 lei, provine de la o companie al cărei nume a fost dezvăluit: Impact Sales Co., din jurisdicția offshore britanică (British Overseas Territories) Turks&Caicos. Iar bunul a cărui folosință o cedează Grigorescu este unul mobil, nu imobil. Deci nu este vorba de un teren sau o clădire, ci fie de un vehicul, fie de, spre exemplu, un brevet de invenție, așa cum au arătat avocați consultați de “România liberă“.

Impact Sales Co., companie „consignee“ fără urme

Care sunt proprietarii și/sau administratorii companiei offshore Impact Sales Co.? După cum se știe, scopul companiilor offshore nu este doar să optimizeze fiscal venituri (sau să facă evaziune fiscală, conform altor interpretări), ci și să ascundă identitatea celui sau celor care controlează compania. În cazul de față, lipsa de transparență este totală. Cercetările noastre nu au dus la nici un rezultat concret. Singurele informații despre Impact Sales Co. au fost obținute de pe câteva site-uri care furnizează date pentru oameni de afaceri. Astfel, portalul panjiva.com menționează Impact Sales Co. ca fiind „consignee“ (responsabil financiar de primirea mărfii) în tranzacții cu propilenă (și derivați) între o companie mexicană (Indelpro) și o alta, necunoscută, din Turcia. Un alt portal de afaceri (52wmb.com) precizează același tip de date în legătură cu Impact Sales Co. În fine, portalul turkeyopportunity.com, care se ocupă de intermediat tranzacții comerciale, arată că Impact Sales Co. este printre parteneri, fără a oferi alte detalii.

În România au afaceri alte câteva companii offshore înregistrate la aceeași adresă din Turks&Caicos pe care a furnizat-o ministrul Energiei în declarația de avere (Gretton House, Duke Street): Alameda Investments Ltd, On The Go Investments Ltd (fostă Loyalia Ltd), Smartree Limited Ltd, Michlen Property Investments (M.P.I.) Ltd, Sybil Capital Investments Ltd, Double Limited, Avesta Limited, Gilley Investments Limited. Toate companiile offshore menționate au fost sau încă sunt acționare la SRL-uri din România. Unele din acestea se ocupă de afaceri imobiliare, altele de software, există și o categorie de firme care fac afaceri în resurse umane sau echipamente pentru benzinării. Câteva dintre companiile offshore au fost reprezentate în România, până de curând, de către Eric Florin Chiș, un om de afaceri român care a locuit în Israel și care acum locuiește în Statele Unite. Trebuie menționat însă că simpla coincidență de adresă nu înseamnă neapărat ceva în lumea companiilor offshore. De obicei, la aceeași adresă (care este și adresa casei de avocatură care înregistrează companiile din jurisdicții offshore), se pot afla și mii de companii, iar între acestea să nu existe nici cea mai mică legătură. Așadar, nu spunem nici o clipă că ar exista o legătură între Impact Sales Co., offshore-ul care îl plătește pe ministrul Grigorescu, și celelalte companii offshore, de la aceeași adresă care fac afaceri în România, ci doar arătăm că, probabil, de toate aceste companii offshore s-a ocupat aceeași casă de avocatură.  

Ministrul refuză să răspundă la întrebări

I-am trimis ministrului Victor Vlad Grigorescu încă de pe 8 martie o solicitare de informații referitoare la Impact Sales Co., la bunul mobil a cărui folosință a cedat-o companiei offshore, la modalitatea în care a fost contactat de către companie etc. A trecut mai mult de o lună și Grigorescu nu a răspuns acestei cereri. Este de menționat, totuși, că Grigorescu nu a notat nici un bun mobil în declarația sa de avere. Este, deci, cu atât mai relevant răspunsul ministrului în legătură cu acest bun mobil.

Sursa: http://www.romanialibera.ro/special/investigatii/romanian-papers--ministrul-energiei--10-000-euro-pe-luna-de-la-un-offshore-413024
---------------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri