Google Translate

miercuri, 1 iunie 2016

Furtună in PNL?!? O analiza interesanta, pe adresa mai ales... a vechilor liberali! PD/PDL/se stie... au mai ingropat... si pe altii!

 

A mai rămas foarte puțin timp. Și este un fapt cert. Imediat după comunicarea rezultatelor de la locale, în PNL se declanșează marea furtună. Va fi cu ruperi de nori. Cu potop. Sau chiar cu tsunami. Este interesant să încercam să răspundem la întrebarea ce direcție va luă această lungă noapte, a cuțitelor lungi, în care se cufundă liberalii. Va fi declanșată de sus în jos? Sau de jos în sus? O a treia variantă nu există.


Liberalii au ratat câteva mari oportunități. Aș spune, istorice. Au decis un proces de unificare a dreptei pe care l-au ratat. Au propus un candidat propriu la alegerile prezidențiale, pe care nu au știut sau nu au putut să și-l adjudece după ce acesta a câștigat. Sunt după doi ani de opozitei și se comportă asumându-și costurile ca și când ar fi la putere. Ar fi putut să măture, în aceste alegeri, PSD și, în schimb, vor fi ei înșiși măturați.


Unificarea dreptei nu s-a produs. Pentru că, în timp ce a fost creat așa-zis marele Partid Național Liberal printr-o fuziune, începută nu și terminată, între PNL și PDL, pe scena politică au apărut alte partide ale dreptei. Cel puțin două. Ambele, ALDE și PMP, cu șanse reale de a intra în Parlament. Cât privește fuziunea propriu-zisă, ea nu s-a produs nici până azi. În consecință, oastea liberală e răvășită din interior. Și incapabilă să acționeze unitar și în forță. E prima mare ratare.


PNL, vechiul PNL, a reușit să obțină, pentru propriul președinte, candidatura la cea mai înaltă funcție în stat. Klaus Iohannis a câștigat. Spectaculos chiar. Dar, din acel moment și până azi, între președinte și liberali, s-a creat o distanțiere din ce în ce mai pronunțată. Dar nu de bun augur. Iohannis plătește pentru greșelile PNL, iar PNL plătește pentru greșelile lui Iohannis. În timp ce nici PNL și nici Iohannis nu sunt capabili să fructifice succesele, atâtea câte sunt. Între PNL și Iohannis există o bombă care fâsâie, dând semne ca va exploda. Se numește Guvernul Cioloș. În raport cu care liberalii s-ar distanța, dar nu pot. În consecință, ei nu sunt nici la putere și nici în opoziție. Și Iohannis s-ar distanța de Cioloș, dar nici el nu poate. Acum, există trei linii de forță care se trag, unele pe altele, în jos. În timp ce PSD face opoziție relativ robustă, fiind totuși la butoanele guvernării, prin întreg aparatul de sub Executiv. Este a doua mare ratare.


Eșecul PNL la alegerile locale va fi răsunător. Iar nota de plată va fi exemplară. Eșecul cel mai vizibil va fi înregistrat la București. Unde este limpede că domnul Cătălin Predoiu, cea de-a patra opțiune de candidat într-un interval extrem de scurt, va fi înfrânt, la scor, de Gabriela Firea. Iar Predoiu nu este orișicine. El este numărul unu politic pe București. Deci, își va frânge gâtul și în calitate de președinte al organizației pe Capitală. Când Iohannis a fost desemnat candidat prezidențial, Predoiu a fost și el desemnat, din partea celeilalte aripi liberale, drept cadidat de prim-ministru. La momentul oportun, nu a fost să fie. Pentru că a fost desemnat Cioloș. După alegeri, nu va fi să fie. O data fiindcă Predoiu, înfrânt la locale, se compromite politic și a doua oară fiindcă liberalii, înfrânți în alegeri, nu au cum să formeze o majoritate pentru a desemna prim-minstrul.
Toate acestea se știu. Sunt premisele batalilei interne care urmează în PNL. Și care va fi devastatoare. Cu efecte pe termen lung.


Războiul ar putea fi declanșat de sus în jos. Începând de la conducerea centrală. Care s-a angajat prea mult în eșecul lui Predoiu. Care a acționat mult prea ineficient pentru mobilizarea propriului electorat în celelalte localități ale țării. Care s-a manifestat contradictoriu. Lipsit de curaj. Având un comportament slugarnic. În raport cu președintele. Și chiar cu Guvernul Cioloș. Este logic ca nota de plată să o achite cei care stau în capul mesei. Și dacă se întâmplă așa, undă de șoc se va propaga în jos, până la ultima organizație.


Dar la fel de firesc este și un sens diametral opus al declanșării și desfășurării undei seismice. Adică de jos în sus. La nivelul organizațiilor actualului PNL, aparent, s-ar putea spune că rezultatele pot decide partajul. Cu alte cuvinte, dacă într-o localitate alegerile au fost pierdute, atunci urmează să fie măturați de la conducere cei aflați la comandă. Vechiul PNL sau nou PNL. Iar șefia urmează să fie preluată de ceilalți. Dar ce se întâmplă în localitățile în care alegerile au fost câștigate? Abia acolo se poate declanșa scandalul. Pentru că și unii și ceilați își vor revendica succesul. În aceste condiții, detonatorul poate fi identificat, în mod starniu, tocmai în acele localități în care liberalii au ieșit învingători.


Vom asista la răsturnări spectaculase. La căderi de capete. La sacrificii rituale în piața publică. La capătul cărora, însă, nu există nicio certitudine că vom avea, în fine, un PNL, chiar dacă mai mic, puternic și reformat. Dimpotrivă, s-ar putea ca dezstrul să se adâncească.


În aceste condiții, și pe Klaus Iohannis îl așteaptă zile negre. Cu atât mai mult cu cât, dacă PNL se rupe, se rupe, cu certitudine, în mai multe bucăți. Dintre care unele consistente se vor duce spre partidele lui Băsescu și Tăriceanu. Ambele partide fiind ostile președintelui. (Sorin Roșca Stănescu)

 

Sursa:  http://inpolitics.ro/se-declanseaza-marea-furtuna-din-pnl-de-sus-de-jos_18433579.html

3 comentarii:

  1. Wowww.....
    Atentie... la ce va urma... daca va urma!
    ---------------
    Șeful Corpului de Control al premierului renunță la mașina de serviciu:
    „Veți vedea în curând ce m-a determinat”.
    ---------------
    Valentin Mircea, șeful Corpului de Control al prim-ministrului Dacian Cioloș, a anunțat că a renunțat la mașina de serviciu, după rezultatele unui control la Sucursala transporturi auto a RAAPPS.

    „De astăzi renunț la autoturismul de serviciu și voi merge la birou și de la birou cu Uber, metrou sau bicicleta. Veți vedea în curând, în urma raportului de control la Sucursala transporturi auto a RAAPPS, cea care pune la dispoziție autoturisme pentru guvern, la preturi foarte mari și fără licitație, ce m-a determinat sa fac asta”, a scris Valentin Mircea, pe contul de Facebook.

    „Moda 1 demnitar = 1 mașină de serviciu, cu tot cu șofer, drenează sume imense din banii de la buget în fiecare lună. Sunt instituții care nu au hârtie pentru imprimantă dar au o mulțime de șefi și șefuleți care nu renunță la auto de serviciu, care este considerată un adevărat drept iar renunțarea la aceasta este un tabu. Măcar în mediul privat, punerea la dispoziție a unui autoturism poate fi supusă impozitării, dacă persoană îl folosește pentru transportul spre birou și spre casă”, a precizat șeful Corpului de Control al premierului.

    Sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Sef+Corp+de+Control+premier+renunta+masina+de+serviciu

    RăspundețiȘtergere
  2. Avertisment sumbru: PNL se duce-n cap!
    -----------------
    Theodor Paleologu sustine ca liberalii spre indreapta ”spre un dezastru garantat” si cere de pe acum organizarea unui congres extraordinar care sa debarce rapid actuala conducere ”ilegitima si total inapta”.

    Paleologu ii acuza pe responsabilii PNL ca au apelat la o strategie de campanie ”total gresita”, respectiv una care i-a contrapus pe liberali lui Nicusor Dan. Si mai exact, spre deosebire de majoritatea colegilor sai de partid, Theodor Paleologu sustine ca PNL ar fi trebuit sa-l sprijine pe Nicusor Dan in calitate de ”unic candidat al dreptei”. ”Din start, strategia PNL-ului de campanie a fost total gresita. Din pacate, tonul campaniei l-a dat Cezar Preda, prin acel atac inadmisibil si total inept la adresa lui Nicusor Dan, spunand ca Nicusor Dan este iepurasul PSD-ului. Daca spui asa ceva, pierzi orice fel de respectabilitate, nimeni nu crede asemenea imbecilitate. (…) Din start, trebuia o cu totul alta abordare si eu mi-am facut datoria ca membru al PNL si am spus cum vad lucrurile si anume: un singur candidat, Nicusor Dan, la Primaria Generala si, in schimb, retragerea tuturor candidatilor USB de la primariile de sector, unde nu pot castiga, cu exceptia sectorului 4, unde domnul Sava face campanie cu Piedone, deci nu mai are nicio legatura cu liberalismul”, si-a sintetizat Paleologu opiniile. In context, acesta a apreciat si ca interventiile publice ale Alinei Gorghiu nu au facut altceva decat sa strice si mai rau imaginea candidatului PNL: ”De fiecare data cand (Cezar) Preda sau Gorghiu deschid gura, Predoiu mai pierde niste voturi”.

    Dupa atatea greseli facute de liberali, concluzia trasa de Paleologu este una crunta pentru PNL: ”Mergem spre un dezastru garantat si anume victoria doamnei Firea si de asemenea o situatie foarte proasta si la sectoare. (…) Problema va fi aceea a asumarii responsabilitatii pentru acest dezastru. Cei care sunt responsabili de aceasta situatie trebuie sa plece. E nevoie de un Congres extraordinar al PNL, unul facut cum trebuie, nu la repezeala, ca sa manevreze Congresul cei care acum sunt in fruntea partidului. Este responsabilitatea lor. Aceasta conducere este ilegitima si total inapta, si-a dovedit incapacitatea politica si ne conduce catre un dezastru”.

    Comentati si cititi aici: http://www.enational.ro/news/avertisment-sumbru-pnl-se-duce-n-cap-538510.html/#ixzz4AN1ZacOE

    RăspundețiȘtergere
  3. News!
    Turcia îşi recheamă ambasadorul de la Berlin
    după ce Germania a recunoscut genocidul armean.
    ------------------
    Bundestagul a adoptat joi o rezoluţie controversată prin care crimele masive comise de Imperiul Otoman împotriva armenilor în anul 1915 sunt considerate acte de "genocid", informează BBC News online.

    Turcia îşi recheamă ambasadorul din Germania, pentru consultări, după ce Bundestagul (camera inferioară a parlamentului federal de la Berlin) a adoptat cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie prin care se recunoaşte genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, a anunţat joi premierul turc Binali Yildirim.

    Deputaţii germani au adoptat joi, cu o largă majoritate rezoluţia prin care Gemania recunoaşte genocidul contra armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, text denunţat vehement de către Ankara. [... ...]

    Turcia a condamnat vehement adoptarea avertizând că relaţiile cu Germania ar putea fi afectate şi consideră că rezoluţia este ”nulă şi neavenită”
    .....................
    Sursa: http://www.gandul.info/international/turcia-isi-recheama-ambasadorul-de-la-berlin-dupa-ce-germania-a-recunoscut-genocidul-armean-15417019

    RăspundețiȘtergere

Liber... la comentarii! Responsabilitatea continutului, revine fiecaruia.
Comentariile injurioase, obscene, atacurile suburbane la persoana, nu vor fi publicate! Nu doresc sa creez 'probleme'... unora sau altora! Admin!

Dialog între doi gemeni nenăscuţi

MOTTO-ul... unui grup de tineri... si frumosi!

Search mehedinti blog online:

Lista mea de bloguri